Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
12.09.2018, 20:04

Sulík: Únia je dnes v lepšom stave, ako bola pri Junckerovom nástupe

Podľa jeho slov sú Junckerove návrhy v oblasti azylu "neprijateľné" a podarilo sa mu "vyhnúť ich pomenovaniu".

Richard Sulík
Zdroj: Marek Kmeť

Európska únia je v súčasnosti v lepšom stave, ako bola pri nástupe predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Myslí si to predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. Voči poslednému Junckerovmu prejavu k stavu Únie má však výhrady.

"Napriek tomu, že niekoľkokrát spomenul jednotu Európy ako nevyhnutnú pre ďalšie jej fungovanie, opak je pravdou. Vo viacerých krajinách, aj ako reakcia na Junckera, boli zvolené k EÚ kritické vlády alebo posilnili k EÚ kritické strany. Nehovoriac o brexite, kde Juncker ani prstom nepohol, aby Veľkú Britániu udržal v EÚ," uviedol líder liberálov.

Sulík reagoval aj na tému migrantov. "Je síce pravda, že ich počet klesol, no to nie je ako s horúčkou, že ak tá poklesne, zmiznú problémy. Tu sa problémy akumulujú," vysvetlil.

Podľa jeho slov sú Junckerove návrhy v oblasti azylu "neprijateľné" a podarilo sa mu "vyhnúť ich pomenovaniu". "Ide o Dublin 4, ktorý obsahuje povinné kvóty a pri ich nenaplnení pokutu 250.000 eur za každého neodobratého migranta. Z tohto pohľadu – najvyšší čas, že tento pán na čele Komisie končí, lebo by napáchal ešte veľa zla," mieni Sulík.

Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) po Junckerovej výzve na solidaritu s Írskom jeho slová o blízkom partnerstve s Veľkou Britániou interpretoval tak, že Juncker pripravuje Európu "na tvrdý brexit".

"Dá sa totiž očakávať, že dnes si je už sám vedomý, že snaha o nájdenie kompromisu, akceptovateľného rovnako členskými štátmi EÚ aj Britániou, sa pravdepodobne nepodarí," spresnil.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.