TASR/AP
StoryEditor

VIDEO: Zábery ako z katastrofického filmu. Hurikán Florence so sebou berie autá aj budovy

14.09.2018, 09:11
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Miestne úrady naďalej vyzývajú zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli.

Stred hurikánu Florence udrel na americké pobrežie pri meste Wilmington v Severnej Karolíne. Hurikánové vetry dosahujú viac ako sto kilometrov od oka búrky a oblasť bičujú prudké dažde.

Záchranári evakuujú stovky ľudí zo zatopených miest a zničených budov. Státisíce ľudí sú bez prúdu. Meteorológovia očakávajú, že vzhľadom k pomalému postupu búrky potrvajú záplavovej dažďa celý víkend.

Na Facebooku zverejnili video zo Severnej Karolíny, na ktorom je vidieť, ako silný vietor a voda so sebou berie všetko, čo jej príde do cesty. Či už sú to strechy, autá alebo rovno celá budova.

Takto hurikán Florence pustoší Severnú Karolínu: 

Bez elektriny zostalo vyše 200-tisíc ľudí

Bez elektriny už v oblasti zostalo podľa agentúry AP viac než 200-tisíc ľudí a ďalších 12-tisíc obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch.

Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy môže pocítiť takmer celý štát. "To najhoršie je ešte len pred nami, ale toto je varovanie predchádzajúce tomu, čo nás čaká v najbližších dňoch," komentoval podľa agentúry AP guvernér prvé prívaly dažďa.

Florence vo štvrtok zoslabol na hurikán prvej kategórie s vetrom dosahujúcim maximálnu rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Stredisko však ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Výzvy na evakuáciu

Miestne úrady naďalej vyzývajú zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov výzvy poslúchlo.

Úrady tiež upozornili, že už dostali správy o vyvrátených stromoch, a vyzvali obyvateľov, ktorí neplánujú oblasť opustiť, aby nevychádzali zo svojich domov a prespávali v čo najnižšie položených miestnostiach.

Ľudia, ktorí sa rozhodli, že výzvam na povinnú evakuáciu sa nepodriadia, boli informovaní, že záchranné zložky sa k nim počas búrky nebudú môcť dostať.

Hrozia zosuvy pôdy

Okrem záplav budú podľa meteorológov ohrozovať pobrežné oblasti aj zosuvy pôdy. Priamy nápor živlu bude viditeľný až dva alebo tri kilometre hlboko vo vnútrozemí. Silné dažde sa očakávajú aj v štátoch Alabama, Tennessee, Kentucky a Západná Virgínia.

Stav ohrozenia vyhlásila federálna vláda v Georgii, Severnej a Južnej Karolíne, Virginii a Marylande a rovnako v hlavnom meste Washingtone.

01 - Modified: 2023-11-19 20:04:04 - Feat.: - Title: Sibír zasiahol prudký víchor o sile hurikánu, vyžiadal si najmenej troch mŕtvych 02 - Modified: 2023-10-29 09:17:00 - Feat.: - Title: Počet obetí hurikánu Otis stúpol na 39, prehnal sa Mexikom 03 - Modified: 2023-10-26 14:45:44 - Feat.: - Title: Hurikán Otis si v Mexiku vyžiadal najmenej 27 obetí, štyria ľudia sú nezvestní 04 - Modified: 2023-10-26 09:36:19 - Feat.: - Title: Hurikán Otis odrezal mexické Acapulco, počet obetí je stále nejasný 05 - Modified: 2023-10-25 05:10:30 - Feat.: - Title: Hurikán Otis zosilnel na piaty stupeň, v Mexiku môže napáchať obrovské škody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:25