Hurikán FlorenceTASR/AP
StoryEditor

Hurikán Florence zabil v USA najmenej päť ľudí

15.09.2018, 09:07
Autor:
TASRTASR
Hurikán, ktorý v piatok zasiahol východné pobrežie USA, medzičasom zoslabol na tropickú búrku.

Najmenej päť obetí na životoch si už vyžiadala Florence, hurikán, ktorý v piatok zasiahol východné pobrežie USA a medzičasom zoslabol na tropickú búrku.

Ku všetkým úmrtiam došlo v štáte Severná Karolína, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Medzi obeťami je i matka s osemmesačným dieťaťom, na ktorých dom v okrese Pender severne od prístavného mesta Wilmington spadol strom. Otca rodiny sa podľa polície podarilo z domu vyslobodiť, pričom ho so zraneniami previezli do nemocnice.

Florence zasiahla - ešte ako hurikán prvej kategórie - v piatok ráno pobrežie amerického štátu Severná Karolína neďaleko mesta Wrightsville Beach. Na východné pobrežie USA, hlavne do štátov Severná a Južná Karolína, priniesla silný vietor a množstvo zrážok.

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) v piatok neskoro večer informovalo, že tento pomaly sa pohybujúci búrkový systém by sa mal ešte v noci na sobotu presunúť cez juhovýchodné územie Severnej Karolíny viac do vnútrozemia a následne pokračovať prechodom cez východnú časť Južnej Karolíny.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že zasiahnutú oblasť by mal zrejme začiatkom či niekedy v strede budúceho týždňa navštíviť americký prezident Donald Trump.

Florence sa v súčasnosti hýbe rýchlosťou asi 6 kilometrov za hodinu a sprevádza ju vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu. Práve pomalý pohyb búrky zrejme spôsobí, že do oblasti prinesie obrovské množstvo zrážok a mohla by mať za následok i katastrofálne záplavy.

Silný vietor zase vyvracia stromy, ktoré trhajú elektrické vedenie, a v Severnej Karolíne už podľa miestnych úradov spôsobili výpadky prúdu vo viac ako 660 000 domácnostiach.
Americká meteorologická služba (NWC) búrku označila skôr za maratón než šprint a ľudí vyzvala, aby ju naďalej brali vážne.

NWC na Twitteri uviedla, že táto búrka veru tak skoro neskončí, a pri jej pomalom presune do vnútrozemia budú v nasledovných dňoch naďalej hroziť bleskové záplavy i rozvodnenia riek.

Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper ešte skôr v piatok informoval, že do 157 núdzových prístreškov zriadených v miestnych školách a iných verejných budovách sa uchýlilo okolo 20 000 ľudí.

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo.

Tí, ktorí sa však rozhodli napriek výzve v zónach zostať, boli upozornení, že konajú na vlastné riziko a v prípade nebezpečia im úrady nemusia byť schopné poskytnúť pomoc.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 05:49