Reuters
StoryEditor

Nepokoje neutíchajú. Kazašskí vojaci v centre Almaty začali strieľať do demonštrantov, píše TASS

06.01.2022, 06:39
Autor:
ČTKČTK
Kazašskí vojaci začali strieľať po demonštrantoch, uviedla ruská agentúra TASS s odvolaním sa na očitých svedkov.

Na námestie v kazachstanskom meste Almaty vošli obrnené transportéry. Na mieste sú desiatky vojakov. Podľa ruskej verzie BBC bolo počuť intenzívnu streľbu.

Polícia "zlikvidovala" desiatky ľudí, ktorí v noci na štvrtok zaútočili na administratívne budovy. Rusko vyslalo do krajiny svojich výsadkárov ako súčasť mierových síl postsovietskych republík, ktoré majú prispieť k upokojeniu situácie.

"Desiatky útočníkov bolo zlikvidovaných a ich totožnosť zisťujeme," uviedla policajná hovorkyňa, podľa ktorej sa výtržníci okrem iného pokúsili preniknúť do policajných budov v meste.

Vyhlásila tiež, že pokračuje „protiteroristická operácia“ a ľudia by nemali vychádzať von.

Hovorkyňa však podľa ruskej agentúry TASS v televízii nespresnila, čo má výrazom "zlikvidovať" na mysli. Niektoré zahraničné médiá to však interpretujú ako potvrdenie, že strety si vyžiadali desiatky mŕtvych.

Viac než tisíc zranených a mŕtvi policajti

Štátna televízia zatiaľ hovorí len o dvanástich obetiach na strane policajtov, ktorí zomreli pri potýčkach s demonštrantami.

Ďalších 353 príslušníkov poriadkových síl v Almaty utrpelo zranenie. Jednému zo zabitých policajtov údajne odrezali hlavu.

„Svedčí to o teroristickom a extrémistickom charaktere banditských zoskupení,“ uviedla podľa TASS televízna stanica Chabar-24 s odvolaním sa na komuniké policajného veliteľstva.

Už v stredu ministerstvo vnútra oznámilo, že počas nepokojov v niekoľkých regiónoch Kazachstanu zomrelo osem členov bezpečnostných zložiek a ďalších 317 utrpelo zranenie.

Vo štvrtok potom ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pri nepokojoch v celej krajine bolo zranených vyše tisíc ľudí, z ktorých takmer štyri stovky skončili v nemocnici.

Demonštrácie na ďalších miestach Kazachstanu pokračujú. V meste Taraz, ktoré má asi 380-tisíc obyvateľov a leží na juhu krajiny, demonštranti spálili tri policajné vozidlá, uviedol denník Kommersant. Celkom počas nepokojov zhorela asi päťdesiatka policajných áut.

Nepokoje očakávajú aj úrady na severe Kazachstanu, kam vraj smerujú organizované výpravy z juhu a západu krajiny, aby „zapálili“ protesty. Úrady preto zablokovali dopravu na trasách medzi regiónmi.

Kazachstan, najväčšia a najbohatšia zo stredoázijských krajín zažíva najhoršie protesty za posledných najmenej desať rokov.

Streľba na demonštrantov

Kazašskí vojaci začali strieľať po demonštrantoch na hlavnom námestí v Almaty, centre terajších nepokojov v Kazachstane, uviedla ruská agentúra TASS s odvolaním sa na očitých svedkov.

Podľa agentúry začali vojaci na námestí Republiky strieľať po zúčastňujúcich sa nepokojov aj po automobiloch.

"Paľba na námestí neutícha ani po približne štvrťhodine, strieľajú po ľuďoch, ktorí prišli na námestie ozbrojení, strieľajú po autách. Sú ranení. Nie je jasné, či sú aj mŕtvi. Nedá sa tam dostať," povedal TASS nemenovaný svedok.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev z chaosu v krajine obvinil „provokatérov z domova aj zo zahraničia“.

Najväčšia kríza od nezávislosti

Kazachstan zažíva najväčšiu krízu počas svojej nezávislosti. Nepokoje prepukli v nedeľu v meste Žanaozen deň po zrušení cenového stropu na skvapalnený ropný plyn (LPG), ktorého ceny sa potom zdvojnásobili. Následne sa demonštrácie rozšírili do ďalších miest.

V Almaty agresívne dav vpadol do budovy radnice. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil výnimočný stav v celej krajine.

Nepokoje viedli v stredu k odvolaniu vlády prezidentom Tokajevom, ktorý novému prechodnému kabinetu nariadil, aby usmernil ceny palív rovnako ako ostatného "spoločensky významného" tovaru.

​Úrady vypli internet a telefonické spojenie. Telefónna sieť aj internet neboli v Almaty dostupné väčšinu dňa v stredu, k večeru zase fungovať začali, čo sa však v noci na dnešok zmenilo.

V stredu Tokajev okrem iného požiadal o pomoc s potlačením nepokojov šéfmi vlád a štátov Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti.

Táto vojenská aliancia niekoľkých postsovietskych republík na čele s Ruskom jeho žiadosti vyhovela a neskoro v stredu večer SEČ odsúhlasila, že do Kazachstanu pošle na obmedzenú dobu mierovej jednotky.

V Almaty v stredu vzplanula aj budova mestskej prokuratúry a miestna pobočka vládnucej strany Nur-Otan (Svetlo vlasti). Podnikateľské združenia hlásili prípady útokov na banky, obchody a reštaurácie.

Demonštranti podľa ministerstva vnútra zaútočili na vládne budovy aj v dvoch ďalších mestách na juhu Kazachstanu. Polícia použila vodné delo proti davu pred radnicou v Aktobe na západe krajiny.

Polícia v Almaty zatkla viac ako 200 ľudí a niekoľko desiatok policajtov utrpelo zranenie.

Rusko: Je to násilný pokus podkopať bezpečie

Biely dom, generálny tajomník OSN a Európskej únia vyzvali kazachstanskú vládu aj protestujúcich, aby sa zdržali násilia. Ruská diplomacia potom označila protesty v Kazachstane za sprisahanie cudzích síl.

„Posledné udalosti v tejto spriatelenej krajine považujeme za násilný pokus podkopať bezpečnosť a celistvosť štátu inšpirovaný zvonku, a to s nasadením vopred pripravených a organizovaných ozbrojených skupín,“ stojí vo vyhlásení ruskej diplomacie.

Európska únia následne vyzvala Rusko, aby ctilo zvrchovanosť a nezávislosť Kazachstanu.

Čína označila nepokoje v Kazachstane za „vnútornú záležitosť“ susednej krajiny. Vyjadrila tiež presvedčenie, že sa kazachstanské úrady dokážu so vzniknutou situáciou vysporiadať.

"Dúfame, že sa situácia stabilizuje a že bude obnovený normálny spoločenský poriadok," uviedol hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin.

Dodal, že Čínu a Kazachstan spája rozsiahle strategické partnerstvo. Stredoázijská krajina je predovšetkým dodávateľom energetických surovín do Číny, s ktorou zdieľa viac ako 1 500 kilometrov dlhú hranicu.

Wang nekomentoval vyslanie vojakov zo štátov Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti.

Aerolinky rušia lety

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok oznámila, že prestala ponúkať pravidelné lety do Almaty.

„Vzhľadom na ďalší vývoj situácie sa Lufthansa teraz rozhodla, že až do odvolania nebude ponúkať žiadne ďalšie pravidelné lety do Almaty,“ povedal hovorca spoločnosti.

Už v stredu prestali do mesta lietať kuvajtské aerolinky Jazeera Airways.

Spoločnosť Flydubai zo Spojených arabských emirátov v stredu oznámila, že zrušila let plánovaný na tento deň z Almaty do Dubaja a že bezpečnostnú situáciu v Kazachstane starostlivo sleduje.

01 - Modified: 2021-07-01 18:57:25 - Feat.: 0 - Title: Kazachstan nariadil zamestnancom mnohých odvetví povinné očkovanie 02 - Modified: 2022-01-06 08:52:06 - Feat.: 0 - Title: FOTO Peklo v Kazachstane. Z masových protestov hlásia obete, prezident chce tvrdo zasiahnuť 03 - Modified: 2022-01-05 16:57:05 - Feat.: 0 - Title: V celej krajine je vyhlásený výnimočný stav. Prezident Kazachstanu preberá plnú zodpovednosť 04 - Modified: 2022-01-05 21:26:43 - Feat.: 0 - Title: Aliancia vedená Ruskom dočasne pomôže Kazachstanu. Do krajiny vysiela mierové jednotky
01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:05