Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump opäť kritizoval ministra spravodlivosti: Žiadneho nemám, je to smutné

20.09.2018, 14:43
Autor:
ČTKČTK
Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions dlhodobo čelí kritike Donalda Trumpa.

Americký prezident Donald Trump v rozhovore s televíznym kanálom denníka The Hill vyhlásil, že vo svojej administratíve nemá ministra spravodlivosti.

Médiá prezidentove slová považujú za ďalší útok na Jeffa Sessionsa, ktorý je z titulu funkcie ministra spravodlivosti aj najvyšším žalobcom Spojených štátov. Trump Sessionsovi dlhodobo vyčíta, že sa kvôli možnému konfliktu záujmov zriekol dohľadu nad prácou osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý objasňuje ruskú úlohu v amerických prezidentských voľbách.

"Žiadneho ministra spravodlivosti nemám. Je to veľmi smutné," povedal Trump. Sessions zatiaľ prezidentove slová nekomentoval.

Šéf Bieleho domu v rozhovore s Hill.TV hovoril o Sessionsovi veľmi kriticky. Povedal, že mu je celého vývoja ľúto, pretože Sessions bol prvým senátorom, ktorý Trumpa podporil v kandidatúre na prezidenta, a že senátor o ministerské kreslo veľmi stál.

"Nechal som ho, aby ním bol. A potom prešiel nominačnom procesom, v ktorom si viedol veľmi zle. Myslím tým, že miešal veci dohromady a bol zmätený," uviedol Trump s odkazom na jeho výpoveď pred senátormi, pred ktorými svoju kandidatúru obhajoval. Poznamenal tiež, že ho Senát nakoniec schválil na post ministra len o jeden hlas.

Trump Sessionsa dlhodobo kritizuje. V auguste mu napríklad vytkol, že nemá nad ministerstvom kontrolu a že sa ohýba pod politickým tlakom, ktorému nedokáže čeliť.

Ministra sa ale prezident doteraz neodhodlal vymeniť, pred týmto krokom ho totiž mnohí republikánski politici kvôli kontroverznosti varujú. Nový minister spravodlivosti by totiž prevzal dohľad nad Muellerom, ktorého by mohol aj odvolať.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:11