StoryEditor

Aktivisti sa presťahovali do lesa, aby zabránili jeho vyrúbaniu

28.09.2018, 11:00
Nemecko chce na jednu stranu prestať využívať hnedé uhlie na energiu. Na stranu druhú má najväčší uhoľný dol v Európe.

Už šesť rokov vidno v korunách stromov lesa Hambach (Hambacher Forst) prístrešky. Sídlia v nich ekologickí aktivisti, ktorí sa do lesa sčasti nasťahovali, aby bojovali proti jeho vyrúbaniu. Les sa totiž nachádza blízko najväčšieho uhoľného dolu na hnedé uhlie v Európe. A energetická spoločnosť RWE chce od októbra začať s ďalším rúbaním lesa. Les sa stal akoby symbolom paralelných svetov - zatiaľčo nemecká uhoľná komisia v Berlíne stanovuje termín, kedy sa v Nemecku skončí s používaním hnedého uhlia v energetike, les na západe Nemecka možno onedlho kvôli jeho ťažbe opäť zoštíhli.

Spoločnosť RWE podľa agentúry ČTK tvrdí, že vyrúbať ďalší kus lesa je nutné k pokrytiu potrieb nemeckých uhoľných elektrární. Doposiaľ pritom padli kvôli dolu stromy na ploche približne štyritisíc hektárov, ďalšie chce spoločnosť RWE začať rúbať od polovice októbra. Nemeckí policajti kvôli tomu od septembra začali s „čistením“ lesa - ničia prístrešky na stromoch a snažia sa z nich vyhnať aktivistov, aby sa o dva týždne mohlo začať s prvými krokmi na rozširovanie dolu. Častokrát čelia blokádam a protestom, ktoré aktivisti organizujú.

Jeden z prístreškov v nemeckom lese Hambach. Jeden z prístreškov v nemeckom lese Hambach. Wikimedia Commons

Smrť novinára a špekulácie RWE

Okrem stromov však padol aj jeden ľudský život - pri pokrývaní diania v lese zahynul minulú stredu 27-ročný nemecký dokumentarista a novinár. Spadol z visutého mosta zaveseného v korunách stromov, po ťažkých zraneniach neskôr zomrel. Nemecké úrady v reakcii na tragickú smrť s rúbaním prestali. „Nemôžeme pokračovať, ako keby sa nič nestalo,“ povedal podľa ČTK minister vnútra spolkovej republiky Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul.

Čoskoro na to však policajti vypratávanie obnovili. Cez víkend sa preto niekoľko tisíc ľudí vydalo do lesa opäť protestovať. A v pondelok nastal ďalší zvrat. Nezisková ekologická organizácia Greenpeace tvrdí, že RWE pri žiadosti o povolenie ďalšieho rúbania predložila nepravdivé informácie. Nemecké zákony umožňujú ťať v lese len v prípade, že dol nemôže pokračovať vo svojej činnosti. Expertíza analytickej spoločnosti Plejades však tvrdí, že dol má iné možnosti, ako pokračovať tak, aby les mohol zostať nedotknutý až do ďalšej jesene. „RWE vyvolala v lese konflikt s nasadením polície, pričom podľa platných zákonov nemôže rúbať,“ tvrdí expert na energetiku z Greenpeace Karsten Smid.

Ďalšie protesty v dohľade

Jeden vyhasnutý život, neutíchajúce protesty a navyše zrejme zavádzajúca RWE boli dostatočným podnetom na to, aby na 6. októbra zvolalo nemecké hnutie za klimatickú spravodlivosť Ende Gelände protestnú akciu. „Kde sa nespravodlivosť stáva správnou, tam sa vzdor stáva povinnosťou,“ píšu na svojom webe iniciátori. Hnutie má za sebou už niekoľko masových akcií, ktorých sa zúčastňuje tisícky ľudí.

Les medzi mestami Kolínom nad Rýnom a Aachen v spolkovej republike Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom rastú stovky rokov staré duby a buky a kde žije približne 140 druhov živočíchov, z toho niektoré chránené, je v Nemecku symbolom ochrany životného prostredia a odporu voči ťažbe uhlia. Za posledné roky tam ekologickí aktivisti vybudovali približne päťdesiat prístreškov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 20:00:24 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:01