StoryEditor

Kiskov prejav na pôde OSN: Ani najmocnejší nedokážu sami čeliť problémom súčasného sveta

26.09.2018, 22:29
Autor:
ČTKČTK
Slovenský prezident upozornil, že pokrok a nové technológie prinášajú výzvy, ktorým je nutné čeliť.

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN varoval pred šírením propagandy a manipulácie na webe, pred útokmi na novinárov a pred snahou obmedziť slobodu tlače. Pripomenul tiež, že hlavnou povinnosťou politikov je slúžiť ľuďom, čo je možné len vtedy, keď predstavitelia krajín pochopia význam spolupráce.

Kiska upozornil, že pokrok a nové technológie prinášajú výzvy, ktorým je nutné čeliť. "Mám veľké obavy zo škodlivých aktivít v kybernetickom priestore. Rastúce manipulácie na sociálnych sieťach celosvetovo podkopávajú demokraciu a neblaho ovplyvňujú obyvateľov," povedal.

V tejto súvislosti varoval, že proti propagande a extrémizmu nie je možné použiť rovnaké zbrane a ani rétoriku protivníkov, lebo riešením je len podpora tolerancie, slobody prejavu a kritického myslenia spoločnosti.

"Musíme si uvedomiť, že slobodná tlač je naším spojencom, nie nepriateľom. Oni (novinári) sú ochrancovia našich zásad. Oni sú často tí prví, ktorí si všimnú, keď sa veci vyvíjajú zlým smerom," uviedol slovenský prezident s tým, že rastúci počet útokov na žurnalistov, pokusy umlčať slobodnú tlač a rastúce obmedzenia občianskej spoločnosti by v nás mali vyvolávať veľké obavy.

V závere poznamenal, že žiadna krajina na svete, nech je akokoľvek mocná, nedokáže sama čeliť výzvam a problémom súčasného sveta, nech sú to migrácia, terorizmus, klimatické zmeny či hospodársky rast. "Je potrebné pochopiť, že keď chceme naozaj zmeniť svet a planétu k lepšiemu, musíme myslieť aj na ostatných - na jednotlivcov, národy a krajiny," povedal.

01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 04 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:28