Donald Trump, Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Trump o vzťahu s Kimom, zamilovali sme si jeden druhého

30.09.2018, 14:05
Autor:
TASRTASR
Trump poznamenal, že Kim má záujem o ďalšie osobné stretnutie.

Americký prezident Donald Trump sa v sobotu pozitívne vyjadril ohľadom vzťahu so severokórejským lídrom Kim Čong-unom, informovala agentúra AP.

Podľa agentúry Trump vyhlásil, že v minulosti medzi nimi prebehla ostrá výmena názorov; teraz sa však majú radi.

"Napísal mi naozaj krásne listy a máme sa radi," povedal Trump na zhromaždení v štáte Západná Virgínia, ktorý navštívil v rámci kampane pred novembrovými voľbami do amerického Kongresu.

Vyjadrenie by sa podľa jeho slov dalo považovať za neprezidentské a príliš pozitívne na adresu Severnej Kórey. Prezident však ohľadom prípadnej kritiky vtipkoval a napodobňoval hlas televízneho hlásateľa.

Poznamenal, že Kim má záujem o ďalšie osobné stretnutie. Trump júnové rozhovory medzi oboma lídrami v Singapure vychválil ako významný krok smerom k denuklearizácii Severnej Kórey.

Rokovania o odzbrojovaní však medzitým zastagnovali. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v sobotu na 73. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v New Yorku povedal, že jeho krajina zo strany USA nevidí dostatočnú odozvu na svoje prvé kroky smerom k odzbrojeniu. Namiesto toho, podľa jeho slov, Spojené štáty pokračujú v sankciách s cieľom vytvárať tlak.

Trumpova reč na sobotňajšom zhromaždení v Južnej Virgínii bola oveľa optimistickejšia. "So Severnou Kóreou vychádzame skvele," povedal. "Chystali sme sa ísť do vojny, čo by spôsobilo smrť miliónom ľudí. Dnes máme takéto skvelé vzťahy."

Minulý rok Donald Trump Severnej Kórei odkázal, že ju čaká oheň a hnev, aké tento svet ešte nevidel - ak neprestane s testovaním jadrových rakiet. Krajine dokonca hrozil vyhlásením vojny a zaradil ju na americký zoznam štátnych podporovateľov terorizmu.

01 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 02 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 03 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 04 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek 05 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:55