Reuters
StoryEditor

NYT: Trump sa k veľkej časti majetku po otcovi dostal podvodom

02.10.2018, 23:26
Autor:
ČTKČTK
Právnici prezidenta obvinenia popreli ako stopercentne vymyslené.

Donald Trump sa v 90. rokoch minulého storočia dostal k realitnému dedičstvu po svojom otcovi z veľkej časti daňovými nezrovnalosťami.

Napísal to dnes na základe vlastného obsiahleho vyšetrovania denník The New York Times.

Právnici prezidenta obvinenia popreli ako stopercentne vymyslené. Trump podľa amerického denníka zdedil po otcovi biznis v dnešnej hodnote najmenej 413 miliónov dolárov.

Trump sa dopustil daňových intríg, medzi ktorými boli aj prípady vyložených podvodov, tvrdí denník okrem iného na základe analýzy dvesto daňových priznaní Trumpovho otca, ktoré získal. Do machinácií boli zapletení aj prezidentovi potomkovia.

Donald Trump vždy tvrdil, že mu jeho otec, newyorský realitný magnát Fred Trump, nikdy takmer žiadnu finančnú pomoc neposkytol. Pátranie newyorského denníka ale údajne ukázalo, že Trump dostával milióny z otcovho realitného biznisu od raného detstva do dnešných dní. Veľkú časť týchto peňazí vraj dostal prezident vďaka tomu, že pomáhal svojim rodičom krátiť dane.

Trump spolu so svojimi deťmi vytváral fingované firmy, aby zamaskoval miliónové dary od svojich rodičov. Pomáhal tiež svojmu otcovi zabezpečiť si neoprávnené daňové úľavy v hodnote ďalších miliónov.

Pričinil sa o vytvorenie stratégie, pri ktorej bolo realitné imanie rodičov podhodnotené v daňových výkazoch o stovky miliónov dolárov, aby si potom Donald Trump výrazne znížil daňový odvod v okamihu, keď bol majetok prevádzaný na neho a na jeho deti, píše The New York Times.

Americký daňový úrad IRS sa príliš nepričinil, aby týmto praktikám zabránil. Fred Trump s Mary Trumpovou, rodičia prezidenta, svojim deťom previedli majetok za viac ako miliardu dolárov, čo by pri darovaní a dani z dedičstva vo výške 55 percent znamenalo daňový odvod vo výške najmenej 550 miliónov. Daňové výkazy ukazujú, že odvod predstavoval 52,2 miliónov, teda len asi päť percent, napísal denník.

Trumpov právnik Charles Harder na údajné odhalenie newyorského denníka reagoval písomným vyhlásením, podľa ktorého sú obvinenia z podvodov a daňových únikov "stopercentne falošné a vysoko hanlivé". Nikto sa nedopúšťal podvodov ani únikov, napísal advokát. "Fakty, o ktoré The New York Times opiera svoje falošné obvinenia, sú mimoriadne nepresné," uviedol Harder.

Za rodinu Trumpovcov sa k článku newyorského denníka vyjadril Robert Trump, mladší brat prezidenta. Odmietol komentár s tým, že dedičstvo daňovo vysporiadal federálnej IRS aj úradom štátu New York.

Ak by sa previnenie potvrdilo, nemožno ich zrejme vzhľadom k premlčaniu trestne stíhať. Za daňové podvody by bolo ale možné vinníkov trestať v občianskom súdnom konaní, uviedol denník.

01 - Modified: 2023-11-21 17:00:00 - Feat.: - Title: Podpätky sú jej zbraň. Nikki Haleyová v boji o Biely dom naberá paru 02 - Modified: 2023-10-13 05:31:15 - Feat.: - Title: Kauza, za ktorú odsúdili exprezidenta: O čo išlo v prípade Kiskovej firmy KTAG a prečo hovorí o útoku Fica? 03 - Modified: 2023-10-06 08:43:58 - Feat.: - Title: Ladislav Bašternák obvinený v kauze Bonaparte sa na súd nedostavil, pojednávanie odložili na január 04 - Modified: 2023-04-06 17:10:13 - Feat.: - Title: Proces v daňovej kauze exprezidenta Kisku presunuli na koniec júna 05 - Modified: 2022-11-11 12:55:23 - Feat.: - Title: Prípad Účtovníčka odhaľuje daňový podvod za 2,6 milióna eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:33