Druhým najmocnejším mužom v Bielom dome sa stane Mike Pence. Napriek tomu, že je svetovej verejnosti málo známy, v politike pôsobí už dlhý čas. Zaujímavosťou je, že Pence s Trumpom nesúhlasí v niektorých kľúčových otázkach, napríklad v otázke migrácie. Práve Pence tak bude človekom číslo jeden, ktorý bude musieť krotiť Trumpove vášne a lobovať za neho v strane republikánov, ktorých si Trump stihol pred kampaňou rozhnevať. Pre svoje viac ako pätnásťročné skúsenosti s vysokou politikou má Pence dobré vzťahy so Senátom aj so Snemovňou reprezentantov. Trump sa tak spolieha, že tento skúsený politik sa stane spojkou medzi Bielym domom a americkým Kongresom.Reuters
StoryEditor

Americký viceprezident obvinil Čínu zo snahy ovplyvniť voľby a oslabiť Trumpa

05.10.2018, 08:05
Autor:
TASRTASR
Údajné zasahovanie Ruska je podľa Pencea v porovnaní s týmto len "slabým odvarom".

Americký viceprezident Mike Pence obvinil vo štvrtok Čínu z činnosti s cieľom oslabiť vládu prezidenta Donalda Trumpa a ovplyvniť nadchádzajúce voľby v Spojených štátoch.

Ako uviedol počas vystúpenia na pôde washingtonského výskumného centra Hudson Institute, Peking "si želá iného amerického prezidenta", informovala tlačová agentúra DPA.

Čína podľa Pencea "iniciovala nebývalé úsilie o ovplyvnenie americkej verejnej mienky, volieb (nových kongresmanov a guvernérov) v roku 2018 a prostredia pred prezidentskými voľbami v roku 2020".

Svoju silu pritom využíva "proaktívnejšími spôsobmi než kedykoľvek predtým", aby vplývala na americkú politiku a zasahovala do nej. Údajné zasahovanie Ruska je v porovnaní s týmto len "slabým odvarom".

Pence sa tak vyjadril približne týždeň po tom, ako Trump využil svoj prejav na pôde Bezpečnostnej rady OSN na obvinenie Číny, že zasahuje do nadchádzajúcich kongresových volieb v Spojených štátoch, a to v prospech opozičnej Demokratickej strany.

"Nechcú, aby som zvíťazil ja alebo my (republikáni), pretože som vôbec prvým prezidentom, ktorý vystúpil voči Číne v oblasti obchodu," citovali Trumpove slová noviny Wall Street Journal.

Američania budú začiatkom novembra rozhodovať o novom obsadení približne tretiny Senátu a celej Snemovne reprezentantov.

Pokiaľ by Trumpova Republikánska strana stratila väčšinu v ktorejkoľvek z komôr Kongresu, jeho ďalšie vládnutie by bolo oveľa zložitejšie, pripomenula DPA.

01 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:30