StoryEditor

Postavil sa proti Orbánovi

24.01.2005, 23:00

Maďarská opozičná strana FIDESZ podľa posledných prieskumov verejnej mienky zvýšila svoj náskok pred vládnymi socialistami, ale v organizáciách spojených s FIDESZ-om sa v týchto dňoch objavili prvé trhliny. Kritikom predsedu FIDESZ-u Viktora Orbána a pomerov v strane sa stal István Malgot z Občianskeho kruhu, ktorý založil FIDESZ s cieľom zjednotenia národných síl v Maďarsku.
Malgot označil decembrové neúspešné referendum o dvojitom občianstve za koniec ilúzií o tom, že FIDESZ je v súčasnej podobe schopný prijímať zodpovedné rozhodnutia v záujme národa. Referendum sa podľa neho stalo krachom Orbánovej politiky. "Pri totálnej mobilizácii občanov sa opozícii podarilo priviesť k urnám len 1,5 milióna voličov. Decembrové referendum bolo nielen katastrofálnou prehrou maďarskej politickej elity, ale ukázalo aj to, že FIDESZ nevie ponúknuť cieľ prijateľný pre väčšinu národa. Väčšina národa dala najavo, že nenasleduje politiku Viktora Orbána. Namiesto zjednotenia národa ponad existujúce hranice postavil proti sebe časti národa," napísal v otvorenom liste. Malgot kritizoval aj fakt, že FIDESZ a Orbán sa tvária tak, akoby necítili žiadnu zodpovednosť za túto situáciu. "Vedenie FIDESZ-u muselo vedieť, že referendum je pascou. Orbán zatiahol do boja za dvojité občianstvo organizácie zahraničných Maďarov aj prezidenta Maďarskej republiky. Sám Orbán mal byť tým najväčším tromfom kampane, ale nezabralo to," konštatoval.
Malgot obvinil Orbána, že referendum využil len ako prípravu na parlamentné voľby v roku 2006 a chcel jeho prostredníctvom získať aj hlasy zahraničných Maďarov.
Na mítingu s občanmi mesta Hatvan premiér Ferenc Gyurcsány vyhlásil, že FIDESZ sa dopúšťa rovnakých chýb ako Maďarská socialistická strana pred rokom. "Svoje politické problémy považuje FIDESZ za problém komunikácie. Pred rokom si mnohí v socialistickej strane mysleli, že za poklesom popularity je len zlá komunikácia. Pred rokom sme pritom jednoducho nerobili dobrú politiku. Teraz má podobný problém opozícia," dodal. Gyurcsány kritizoval FIDESZ, že v prípade referenda o dvojitom občianstve sa spojil so Svetovým zväzom Maďarov, ktorý Orbán v minulosti ostro kritizoval a v prípade referenda o zákaze privatizácie nemocníc sa pravicový FIDESZ neváhal spojiť s ultraľavicovou Robotníckou stranou. "Politika sa nedá robiť tak, že sa niekto pozrie na prieskumy verejnej mienky a začne podporovať to, čo si myslí väčšina," dodal Gyurcsány.
Denník Népszabadság v tejto súvislosti upozornil, že z porážky v referende sa FIDESZ čoskoro spamätá, ale z hľadiska politickej kultúry je dôležité, akým spôsobom sa vráti do politického ringu. "Orbánov štýl sa môže zmeniť a to by pomohlo celkovej klíme v krajine. Tým by vyhralo celé Maďarsko bez ohľadu na to, kto zvíťazí vo voľbách v roku 2006," napísal Népszabadság.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:14