Reuters
StoryEditor

V Bulharsku zavraždili novinárku Viktoriu Marinovovú

07.10.2018, 13:33
Autor:
ČTKČTK
Podľa polície zatiaľ nie je jasné, či išlo o náhodný alebo vopred plánovaný zločin.

V Bulharsku bola zavraždená investigatívna novinárka regionálnej televízie TVN Viktoria Marinovová. Jej telo sa našlo v sobotu popoludní v meste Ruse, kde žila.

Podľa polície zatiaľ nie je jasné, či išlo o náhodný alebo vopred plánovaný zločin, ale zatiaľ sa nezdá, že je spojený s prácou obete, informovali miestne médiá.

Podľa posledných informácií poskytnutých prokuratúrou a políciou dnes popoludní na tlačovej konferencii v Ruse tridsaťročná žena zomrela v dôsledku úderov do hlavy a udusenia.

Zatiaľ však oficiálne nebolo potvrdené, či bola predtým skutočne znásilnená, ako uviedli niektoré médiá.

Pracuje sa so všetkými možnými verziami

Vyšetrovatelia doteraz pracujú so všetkými možnými verziami spáchania brutálnej vraždy, citoval oznámenie polícia a prokuratúry spravodajský portál Dunav Most.

Mohlo ísť o náhodne spáchaný, alebo plánovaný zločin, vrátane možnosti spojenia s prácou novinárky. Tento motív však vyšetrovatelia zatiaľ považujú za málo pravdepodobný.

Podľa spravodajského portálu BalkanInsight vraždu Marinovovej už odsúdila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Jej predstaviteľ Harlem Désir zároveň naliehavo vyzval na "úplné a starostlivé vyšetrenie" zločinu.

Marinovová upozorňovala na korupciu aj na podvody s eurofondami

Ide o tretiu vraždu novinára v niektorej z členských krajín Európskej únie za uplynulých 12 mesiacov. Vlani v októbri pripravila nálož nastražená v automobile o život maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, ktorá písala o korupcii a biznise s udeľovaním maltského občianstva.

Tento rok vo februári nájomný vrah zastrelil slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Polícia už zistila, že zločin bol spáchaný v súvislosti s Kuciakovou novinárskou prácou, a zadržala štyri osoby, ktoré sa na vražde podieľali. Po prvotnom objednávateľovi sa však stále pátra.

Niektoré bulharské médiá pripomenuli, že Marinovová pri svojej práci upozorňovala na korupciu či na podvody s eurofondami.

Jej posledným príspevkom bol rozhovor s bulharským a rumunským novinárom, ktorí spolupracovali okolo korupčnej aféry odhaľujúcej tunelovanie eurofondov bulharskou spoločnosťou GP.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 03 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 04 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 05 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:25