Šéf Interpolu Meng Chung-wejReuters
StoryEditor

Bývalého prezidenta Interpolu vyšetrujú pre podozrenie z korupcie

08.10.2018, 12:00
Autor:
TASRTASR
Disciplinárny orgán komunistickej strany Číny oznámil, že bývalého prezidenta Interpolu Meng Chung-weja vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov a je podozrivý aj z iného porušenia zákona.

Čínske úrady v pondelok oznámili, že bývalého prezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-weja vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov a ďalších nešpecifikovaných porušení zákona. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti.

Meng Chung-wej, ktorý v nedeľu oznámil, že odstupuje z funkcie šéfa Interpolu, podľa čínskeho ministerstva prijímal úplatky a je podozrivý aj z iného porušenia zákona.

Meng koncom septembra odcestoval z Francúzska, kde Interpol sídli, do Číny. Jeho príbuzní od jeho odchodu nemali o ňom žiadne správy.
Jeho nezvestnosť nahlásila minulý piatok jeho manželka, ktorá žije vo francúzskom meste Lyon, kde sa nachádza hlavné sídlo tejto organizácie.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z francúzskej polície v piatok informovala, že francúzska polícia začala vyšetrovať Mengovo zmiznutie.
Mengova manželka Grace v nedeľu uviedla, že o svojom mužovi nemá nijaké informácie od 25. septembra, keď s ňou prestal komunikovať počas pobytu v Číne. V uvedený deň jej cez svoj služobný telefón, ktorý mal z Interpolu, poslal obrázok noža. Ten podľa nej mohol signalizovať, že mu hrozí nebezpečenstvo. Krátko predtým jej napísal, aby čakala na jeho telefonát, viac sa však už neozval.

Disciplinárny orgán komunistickej strany Číny v nedeľu oznámil, že prezidenta Interpolu Meng Chung-weja vyšetrujú pre bližšie nešpecifikované porušenia zákona. Interpol predtým požiadal Čínu, aby poskytla informácie o osude prezidenta, ktorý je nezvestný od konca septembra.

Meng Chung-wej má 64 rokov a v minulosti pôsobil ako námestník čínskeho ministra verejnej bezpečnosti a predtým ako riaditeľ pobrežnej stráže.
Funkcie prezidenta Interpolu sa Meng ujal v novembri 2016. Po jeho odstúpení sa v súlade so stanovami a vnútornými predpismi Interpolu jeho úradujúcim prezidentom stáva doterajší viceprezident a člen výkonného výboru Kim Čong-jang z Južnej Kórey.

Nového riadneho prezidenta zvolia účastníci generálneho zhromaždenia Interpolu, ktoré sa uskutoční v novembri v Dubaji. Nový prezident bude vo funkcii do roku 2020, keď mal vypršať mandát doterajšieho šéfa Meng Chung-weja.

01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:04