Reuters
StoryEditor

Britskí hackeri vedia zhasnúť Moskvu. Chystajú odvetu za prípadné ruské akcie

09.10.2018, 10:35
Autor:
rokrok
Nacvičovaný kybernetický útok je jednou zo stratégií odstrašenie proti vzrastajúcej agresii ruského režimu.

Počítačoví experti britskej armády absolvovovali cvičenie, ktorého cieľom bolo spôsobiť blackout teda úplný výpadok prúdu v Moskve. Nedeľníku Sunday Times to oznámili nemenovaní predstavitelia britského ministerstva obrany.

Nacvičovaný kybernetický útok je jednou zo stratégií odstrašenie proti vzrastajúcej agresii ruského režimu. Západ obviňuje Rusko z pokusov o ovplyvňovanie amerických volieb, hackerských útokov proti západným cieľom a aj otrávenia bývalého agenta tajných služieb Sergeja Skripaľa na britskej pôde.

Pripravujú sa na odvetu

Britskí vojenskí stratégovia vymýšľajú plány odvety pre prípad, že by režim prezidenta Vladimira Putina napríklad obsadil malé ostrovčeky patriace Estónsku, zmocnil sa líbyjských ropných polí alebo vyslal svojich "zelených mužíčkov" do útoku proti vojakom Severoatlantickej aliancie.

"Preto je kyberobrana tak dôležitá: môžete zaútočiť a zhasnúť svetlá v Moskve, aby ste im povedali, že nerobia správne veci," citoval denník nemenovaného britského predstaviteľa.

Briti nedávno zvolali svoje najväčšie vojenské cvičenie za posledných desať rokov. Zúčastnilo sa ho šesť plavidiel kráľovského námorníctva a viac ako päť tisíc vojakov, ktorí sa v ománskej púšti pripravovali na konfrontáciu s nekonvenčnými silami podobnými tým, ktoré Rusko použilo pri obsadzovaní Krymského polostrova.

Čakajú ďalšie útoky

Londýn sa snaží dokázať svoju pripravenosť na ďalšie možné provokácie zo strany Ruska - poslednou boli hackerské útoky na Medzinárodnú organizáciu proti chemickým zbraniam, ktoré v minulom týždni prekazili holandské tajné služby s pomocou práve Britov.

Ako Briti, Američania a Holanďania bojovali proti ruským útokom: 

V rovnakom týždni informovali aj predstavitelia Spojených štátov o údajnom ruskom kyberútoku na spoločnosť Westinghouse Electric, ktorá sa zaoberá stavbou jadrových elektrární, a tiež o útokoch na antidopingovú agentúru sídliacu vo švajčiarskej Ženeve.

Spojené štáty by mali v blízkej dobe oznámiť, že použijú svoje schopnosti v oblasti počítačovej obrany v prípade, že ich o to NATO požiada. Washington očakáva, že ďalším cieľom ruských hackerov sa stanú tohtoročné voľby do Kongresu, ktoré sa uskutočnia v novembri.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:24