Reuters
StoryEditor

K východnému pobrežiu USA sa blíži ďalší hurikán. Michael udrie nečakanou silou

10.10.2018, 09:03
Autor:
ČTKČTK
Rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádza, môže stúpnuť až na 281 kilometrov za hodinu.

Hurikán Michael zosilnel už na štvrtý z piatich stupňov a podľa amerických meteorológov môže zasiahnuť pobrežie americkej Floridy s nečakanou silou. Juh Spojených štátov zasiahne zrejme v noci na štvrtok.

Búrku podľa poslednej správy amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) sprevádza vietor s rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu, v nárazoch je sila vetra až 240 kilometrov za hodinu.

Hurikán sa pravdepodobne dostane z Mexického zálivu nad americkú pevninu pri meste Panama City na severozápade Floridy, načo by mal nabrať severovýchodný kurz a postupne slabnúť.

Hurikánová výstraha sa týka územia s 3,7 miliónmi obyvateľov v troch amerických štátoch. Výzva na evakuáciu sa podľa Jeffa Byarda z amerického úradu pre krízové ​​situácie (FEMA) týka do 500-tisíc obyvateľov floridských oblastí nazývaných Panhandle (rukoväť panvy) a Big Bend (veľký ohyb).

Prezident Donald Trump vyhlásil stav núdze pre celé územie štátu Florida. Tamojším úradom to umožňuje operatívne požiadať Washington o okamžitú finančnú pomoc.

Časti ohrozeného územia ležia na úrovni hladiny mora alebo len niekoľko metrov nad ňou a zdvihnutie oceánu by tu tak mohlo byť veľmi citeľné. Úrady varujú, že s príchodom hurikánu sa očakávajú vlny vysoké až štyri metre. V krátkej dobe má miestami spadnúť až 30 centimetrov zrážok.

Pracovníci záchranárskych služieb podľa agentúry AP v najviac ohrozených miestach osobne kontaktujú obyvateľov s výzvou k okamžitej evakuácii. Dnes po polnoci miestneho času (ráno SELČ) sa stred hurikánu nachádzal asi 290 kilometrov južne od Panama City.

Okrem Floridy podľa NHC môže zasiahnuť aj štáty Alabama, Georgia, Virgínia a Južná a Severná Karolína, ktoré sa stále spamätávajú z následkov hurikánu a búrky Florence. Vietor, dážď a následné záplavy si v septembri na juhovýchode USA vyžiadali vyše 40 obetí.

"Hurikán Michael bude podľa predpovedí najničivejšiou búrkou, aká Floridskú oblasť Panhandle zasiahla za posledné desaťročie," citovala televízia CNN guvernéra Floridy Ricka Scotta. Agentúra Reuters uviedla, že už teraz spôsobuje búrka rozsiahle výpadky v ťažbe ropy a zemného plynu v Mexickom zálive.

01 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 02 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:55