TASR/AP
StoryEditor

Západ sa smeje z ruských agentov: Sú to neschopní amatéri

10.10.2018, 10:44
Autor:
ČTKČTK
Svetové médiá označili ruskú vojenskú rozviedku GRU za diletantov.

Ruskú vojenskú rozviedku GRU v zahraničí posmešne označujú za diletantov, vojenský vplyv na zahraničnú politiku Kremľa však rastie a je nepravdepodobné, že pochybné vojenské operácie sa skončia, napísala agentúra Reuters.

Západ viní GRU hneď z niekoľkých nevydarených útokov, vrátane pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom Salisbury a z kybernetického útoku na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá sídli v Haagu. Z hackerských útokov obviňujú pracovníkov GRU aj Spojené štáty.

Odmietavý postoj Ruska k predloženým obvineniam vyvolal na Západe nedôverčivý smiech a niektoré svetové médiá označili GRU, ktorá v roku 2014 pomohla Rusku anektovať ukrajinský polostrov Krym, za neschopných amatérov.

Podľa západných expertov a ruských zdrojov blízkych Kremľa by sa však mal mať Západ na pozore.

Rusko funguje na základe vojnových pravidiel

"Je ľahké smiať sa mizerným schopnostiam GRU, nemali by sme ju však podceňovať, rovnako ako nebezpečné a ľahkomyseľné použitia nervovo paralytickej látky v našich uliciach," uviedol na bezpečnostnej konferencii námestník britského ministra vnútra Ben Wallace.

Podľa expertov zvýšila GRU svoje aktivity, vrátane tajných misií, v súvislosti s protiruskými sankciami, ktoré boli na Moskvu uvalené kvôli anexii Krymu. "Rusko teraz funguje na základe vojnových pravidiel, čo znamená, že GRU bola pustená z reťaze," uviedol analytik Mark Galeotti.

"Ako sa konfrontácia medzi Východom a Západom zhoršuje, posilňujú tieto vojenské agentúry a GRU je teraz oveľa aktívnejšia," dodal expert.

Na otázku, či ruské ministerstvo obrany nečaká reorganizácia, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, že prednesené obvinenia voči GRU nie sú príliš kvalitné na to, aby k tomu došlo.

"Rusko verí, že zníženie aktivity GRU nemá zmysel, pretože by išlo o jednostranný ústupok, ktorý by nič nepriniesol a bol by vnímaný ako známka slabosti," uviedla Taťjana Stanovaja, ktorá má väzby na ruskú politickú elitu a vedie analytickú firmu R.Politik . "Myslím si, že škodlivé operácie by sa mohli vykonávať dokonca častejšie ako v minulosti," dodala.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s Alexandrom Dulebom o situácii v Rusku z marca tohto roka:

Špionáž je jedna z najdôležitejších profesií, myslí si Putin

Kremeľ je podľa nej zdesený rozpadom neformálnych komunikačných kanálov medzi západnými a ruskými spravodajskými službami a vidí svet špionáže ako oblasť bez pravidiel. Ruský prezident Vladimir Putin, sám bývalý agent tajnej služby KGB, minulý týždeň označil špionáž za jednu z najdôležitejších profesií a Skripaľa za zradcu.

Napriek tomu, že je podľa západných médií GRU neschopná, v niektorých kruhoch Moskvy sú na jej pôsobenie hrdí. "Ak mal niekto pochybnosti o tom, že naši zamestnanci pracujú všade, tak teraz si tým môžu byť istí," uviedol v štátnej televízii poslanec vládnej strany Jednotné Rusko Konstantin Zatulin.

"Išlo len o niekoľko zádrheľov"

Aj napriek škandálom pracovníkov GRU v Holandsku, USA a Britániu, je Kremeľ podľa Galeottiho v rozpakoch len na okamih. "Myslím, že ak podľa ruských výpočtov ide len o niekoľko rozpačitých chvíľ a tvrdých vyhlásení, môže to (Moskva) prečkať," tvrdí analytik.

Podľa bývalého ruského diplomata Vladimira Frolova chyby, ktorých sa GRU dopustila, neboli žiadnou katastrofou. "Čo sme videli, bolo len niekoľko zádrheľov v mimoriadne riskantných, ale účinných operáciách, ktoré dosiahli svoj cieľ," uviedol Frolov v rozhovore s jedným z ruských magazínov.

GRU sa stala aktívnejšou po anexii Krymu aj kvôli širšej zahraničnej politike Ruska. Do roku 2014 sa Moskva obmedzila predovšetkým na štáty bývalého Sovietskeho zväzu. Potom sa však čoraz viac sústreďuje na Blízky východ a na Afriku, zatiaľ čo USA a krajiny EÚ obviňujú Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí.

Vojenský vplyv na ruskú politiku je zrejmý aj z ďalších náznakov, okrem iného napríklad z ruskej vojenskej aktivity v Sýrii. Minister obrany Sergej Šojgu bol tento rok jedným z dvoch spoločníkov Putina na jeho dovolenke.

Šesťdesiattriročný Šojgu sa pritom v politike vládnej strany príliš neangažuje, podľa prieskumov verejnej mienky však patrí medzi najpopulárnejších kandidátov na funkciu ruského prezidenta po Putinovi.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:30