StoryEditor

Nemci odhalili ďalšie informácie o únose Vietnamca. Žiadneho Slováka nevyšetrujú

10.10.2018, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Nemecká vláda nemá poznatky o tom, "či a do akej miery členovia slovenskej vlády mohli vedieť o plánovanom alebo už realizovanom únose".

Nemecké úrady nevyšetrujú žiadneho člena slovenskej vlády ani žiadneho iného občana Slovenska v súvislosti s únosom bývalého vietnamského komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanha z Berlína.

Stanovisko Nemcov

Nemecká vláda to uviedla v odpovedi na otázku parlamentnej frakcie Zelených, o ktorej informuje denník taz. Kabinet tiež konštatoval, že nemá poznatky o tom, "či a do akej miery členovia slovenskej vlády mohli vedieť o plánovanom alebo už realizovanom únose".

​Tieto slová sa zrejme týkajú predovšetkým špekulácií o tom, koľko o prípade mohol vedieť vtedajší slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. Ten opakovane odmietol, že by sa on osobne alebo slovenské štátne orgány vlani v lete vedome podieľali na únose Trinha z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu.

Zároveň ale v prípade slovenská prokuratúra začala trestné stíhanie - predovšetkým kvôli tomu, že dvojica slovenských policajtov vypovedala, že videla, ako Vietnamcov vliekli do slovenského vládneho špeciálu, ktorý naše ministerstvo Vietnamu poskytlo.

Tlačili na Sakovú

Vysvetlenie celého prípadu po Bratislave opakovane požaduje Berlín. Naposledy v tomto smere podľa denníka taz na svoju slovenskú kolegyňu Denisu Saková tlačil nemecký minister vnútra Horst Seehofer, keď s ňou 24. septembra hovoril.

Už v máji premiér Peter Pellegrini sľúbil kancelárke Angele Merkelovej, že Berlín dostane všetky slovenské informácie týkajúce sa únosu. Trinh bol unesený vlani 23. júla v centre Berlína spoločne s jednou ženou, ktorá ho sprevádzala. Neskôr sa objavil vo Vietname, kde bol tento rok odsúdený za spreneveru.

Hanoj ​​tvrdí, že sa podnikateľ a funkcionár, ktorý predtým v Nemecku usiloval o azyl, do krajiny vrátil dobrovoľne. Podľa Berlína išlo o únos a o bezprecedentné porušenie nemeckého i medzinárodného práva.

Pred súdom zatiaľ v Nemecku stál iba Long N. H., ktorý si minulý rok v Prahe požičal dve autá, ktoré boli využité na sledovanie Trinha a jeho únosu. Berlínsky súd ho za napomáhanie únosu v júli poslal na tri roky a desať mesiacov do väzenia. Práve cez Prahu podľa všetkého únoscovia vlani cestovali do Bratislavy, než sa odtiaľ vybrali do Moskvy a neskôr Vietnamu.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 04 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 05 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:52