StoryEditor

"Scény ako z Biblie." Bleskové povodne zabili na Malorke najmenej osem ľudí

10.10.2018, 11:25
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Do oblasti bolo dnes nasadených 80 vojakov a sedem vozidiel vojenskej zásahovej jednotky, ktorí sa pridali k stovke záchranárov.

Najmenej osem ľudí zomrelo a prinajmenšom deväť ďalších je nezvestných kvôli bleskovým záplavám, ktoré na stredomorskom ostrove Mallorca v utorok vyvolal prudký dážď. Dvaja z mŕtvych sú Briti. Informoval o tom dnes denník El País.

O dvoch mŕtvych Britoch informovala v rozhlase zástupkyňa starostu mesta Sant Llorenc, kde spadlo najviac zrážok a ktoré je stále zaplavené. Mestečko leží zhruba 60 kilometrov východne od správneho strediska Palma de Mallorca, vo vnútrozemí a fakticky na druhej strane turisticky hojne navštevovaného španielskeho ostrova.

Ďalšie dve obete boli miestni občania, povedala Antonia Bauzaová stanicu Cadena SER. Prudké záplavy v uliciach postihnutých miest unášali autá.

"Je to katastrofa. Pokúšame sa lokalizovať preživších a pomáhať, ale všetko je zaplavené a ľudia nemôžu opustiť svoje domovy," opísala situáciu Bauzaová.

Na sociálnych médiách niektorí ľudia opísali scény ako "biblické", keď sa rieky vyliali zo svojich brehov.

Troch mŕtvych nahlásilo pobrežné mesto S'illot, ktoré od Sant Llorencu delí necelých 11 kilometrov; telo ďalšieho muža záchranári našli v meste Artà, ktoré leží vo vnútrozemí, približne 15 kilometrov severne od mesta S'illot.

Záchranári nedokážu jednoznačne potvrdiť počet nezvestných. Podľa doterajších správ boli zranení najmenej traja ľudia a okolo dvoch stoviek osôb bolo evakuovaných.

Do oblasti bolo dnes nasadených 80 vojakov a sedem vozidiel vojenskej zásahovej jednotky, ktorí sa pridali k stovke záchranárov.

Slovenský zastupiteľský úrad v Madride nemá informácie, že by medzi mŕtvymi, nezvestnými alebo zranenými osobami v súvislosti so záplavami na Malorke boli aj slovenskí občania. Veľvyslanectvo zatiaľ nikto nekontaktoval so žiadosťou o konzulárnu pomoc, povedal pre HNonline riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

Najmenej v troch ďalších mestách boli uzavreté školy, stovky ľudí našli núdzové prístrešie v športových zariadeniach.

Španielsky meteorologický ústav uviedol, že na niektorých miestach ostrova v utorok napršalo za štyri hodiny až 22 centimetrov. Dnes ústav očakáva silné zrážky vo východnej časti Iberského polostrova.

01 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 02 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 03 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 04 - Modified: 2024-04-12 10:22:43 - Feat.: - Title: Ruský Orenburg vyhlásil okamžitú evakuáciu, Ural je dva metre nad kritickou hranicou 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:09