Reuters
StoryEditor

Turecko má mať zvukovú nahrávku aj video, dokazujúce vraždu novinára na konzuláte

12.10.2018, 07:08
Autor:
TASRTASR
Existencia takýchto dôkazov vysvetľuje, prečo tureckí predstavitelia tak rýchlo obvinili Saudskú Arábiu z vraždy.

Turecká vláda informovala predstaviteľov USA, že má zvukovú nahrávku a videozáznam, ktoré dokazujú, že prispievateľa amerického denníka Washington Post Džamála Chášukdžího zavraždili tento mesiac na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Uviedli to americkí aj tureckí predstavitelia, na ktorých sa v piatok v článku odvolal denník Washington Post.

Záznamy podľa týchto predstaviteľov dokazujú, že saudskoarabský bezpečnostný tím zadržal novinára Chášukdžího na konzuláte, keď 2. októbra vošiel do jeho budovy, aby si tam pred nadchádzajúcou svadbou s tureckou snúbenicou vyzdvihol potrebný oficiálny dokument, následne ho tím zabil a jeho telo rozštvrtil.

Predovšetkým zvuková nahrávka poskytuje niektoré z najpresvedčivejších a najobludnejších dôkazov, že za Chášukdžího smrť je zodpovedný saudskoarabský tím, dodali predstavitelia.

"Zvuková nahrávka z vnútra konzulátu detailne objasňuje, čo sa Džamálovi stalo po vstupe do budovy," uviedla nemenovaná osoba oboznámená s nahrávkou.

"Počuť jeho hlas a hlasy mužov hovoriacich po arabsky," povedala táto osoba a dodala: "Je na nej zaznamenané, ako ho vypočúvajú, mučia a potom zavraždia."

Druhá osoba informovaná o nahrávke uviedla, že počuť, ako muži novinára bijú.

Chášukdží mal dlhodobé vzťahy so saudskoarabskou kráľovskou rodinou, ale písal kriticky o súčasnej vláde a saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, pripomenul denník Washington Post.

Existencia takýchto dôkazov vysvetľuje, prečo tureckí predstavitelia tak rýchlo obvinili Saudskú Arábiu z vraždy Chášukdžího. Avšak tureckí predstavitelia sú opatrní ohľadne zverejnenia nahrávok - z obáv, že by prezradili, ako Turci robia špionáž zameranú voči zahraničným entitám vo svojej krajine, vysvetlili spomínané osoby.

Saudskoarabi popreli akúkoľvek účasť na zmiznutí novinára a tvrdia, že Chášukdží krátko po príchode na konzulát z budovy odišiel.

Turecko vo štvrtok oznámilo, že schválilo žiadosť Saudskej Arábie na vytvorenie spoločnej komisie, ktorá bude vyšetrovať, čo sa Chášukdžímu stalo.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:02