Reuters
StoryEditor

Sledujeme online: Gates pomôže aj Slovensku. So zelenou dopravou

18.10.2018, 11:10
S ešte donedávna najbohatším človekom na svete sa stretol v Bruseli slovenský zástupca v Európskej komisii Maroš Šefčovič.

Podpora čistých energií, pomoc s rozbehnutím Slovenskej batériovej aliancie, ale i asistencia pri postupnom odchode od uhlia. Aj týmto účelom má slúžiť nový európsky fond pre čisté energie v hodnote sto miliónov eur. Európskej únii s ním pomôže známy filantrop, miliardár a zakladateľ IT giganta Microsoft Bill Gates.

S ešte donedávna najbohatším človekom na svete Gatesom sa dnes ráno stretol v Bruseli slovenský zástupca v Európskej komisii, jej podpredseda pre energetiku Maroš Šefčovič.

Hovorili spolu okrem iného aj o podpore Slovenskej batériovej aliancie, vznik ktorej oznámil Šefčovič spolu so slovenským ministrom financií Petrom Kažimírom pred dvoma týždňami na Tatra Summite na Štrbskom Plese.

Cieľom aliancie je vybudovať na Slovensku veľkú fabriku na výrobu batérií do elektromobilov. Slovensku by to umožnilo zostať globálnym lídrom automobilového priemyslu aj v čase, keď segment bude postupne odchádzať od spaľovacích motorov k elektroautomobilizmu.

„Nedokážeme to sami,“ priznal na stretnutí s Gatesom aj eurokomisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas. Podľa neho pôjde v spolupráci s Gatesom o PPP, teda partnerstvo verejného a súkromného sektora.

​Gates však nebude sám, kto stomiliónový fond podporí. Pripoja sa k nemu aj ďalší svetoví miliardári, medzi nimi zakladateľ Amazonu a aktuálne najbohatší človek na svete Jeff Bezos, zakladateľ čínskeho internetového gigantu Alibaba Jack Ma či majiteľ koncernu Virgin a mediálny magnát Richard Branson.

S Gatesom sa stretlo aj niekoľko európskych lídrov, ktorí sa v Bruseli zúčastňujú na summite EÚ. Hovoril s ním i český premiér Andrej Babiš. Ich rozhovor sa okrem iného týkal humanitárnej pomoci.

Summit EÚ v Bruseli 17:30 Bilaterálne rokovania Pellegrini schôdzku využil aj na bilaterálne rozhovory. Včera sa na slovenskej misii pri EU stretol s predsedom japonskej vlády. 17:23 Dominancia Ázie V poradí už 12. summit ASEM sa konal za účasti lídrov 51 ázijských krajín a štátov Európskej únie. V press centre budovy Justus Lipsius tak včera večer a dnes dominovali ázijskí novinári. Na vojenskom letisku Abelag bolo vidieť špeciály z Thajska, Ruska, Filipín aj ďalších krajín. 17:13 Nevyhnutnosť spolupáce Ako na záver summitu ASEM povedal predseda Európskej rady Donald Tusk, tato schôdzka je o to dôležitejšia v kontexte súčasnej geopolitickej situácie. Mal tým na mysli obchodne vojny vo svete. Schôdzka tiež posilnila očakávania prehĺbenia ekonomickej spolupráce medzi Európou a Áziou. 16:59 Pellegrini rokoval s Medvedevom Podľa dobre informovaných zdrojov sedel Pellegrini na pracovnom stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Ruska delegácia pricestovala do Bruselu na troch veľkých lietadlách s nápisom Rossija. Tie stáli na bruselskom vojenskom letisku Abelag kúsok od slovenského vládneho špeciálu.

Zdroj: HN/Pavel Novotný
16:57 Pellegrini nehovoril s vietnamským ministrom Hoci premiér Peter Pellegrini včera slovenským novinárom povedal, že ak bude mat možnosť hovoriť s vietnamským premiérom, tak sa ho spýta na kauzu uneseného Vietnamca, nakoniec sa tak nestalo. Nehovorili spolu. 16:54 Demonštrácie na summite Summit Európskej únie a ázijských štátov, ktorý sa dnes skončil v Bruseli, poznačili ďalšie demonštrácie. Tentoraz využili vrcholnú schôdzku predstavitelia bangladéšskej opozície. Súčasná vláda sú zločinci. Žiadame, aby prepustili trojnásobnú expremiérku Khaledu Zia, povedal pre HN jeden z demonštrantov. K sídlu Európskej rady, kde sa schôdzka konala, sa však nedostali. Zabránili im v tom zátarasy a všadeprítomní policajti. 16:53 Schôdzka s japonským premiérom Premiér Pellegrini sa momentálne nachádza na Stálom zastúpení Slovenskej republiky pri EU, kam si odskočil z Európskej rady. Na našej misii hostí japonského premiéra. Nie je to náhoda. Dnes večer sa totiž začína summit ASEM, teda schôdzka lídrov európskych a ázijských krajín. 16:48 Tuska spovedajú novinári Brífing sa skončil, Juncker aj Tusk opustili hlavnú konferenčnú miestnosť. Tusk, ktorého angličtina sa s každým nasledujúcim summitom očividne zlepšuje, sa v press centre pristavil pri poľských novinároch. Na ich otázky odpovedá v poľštine. Aj Slovák bez problémov porozumie, že sa ho pýtajú na komplikované vzťahy Varšavy s Bruselom.
Zdroj: HN/ Pavel Novotný
16:44 Spolupráca s Afrikou Juncker zdôraznil, že vzťahy s Afrikou nie sú iba o migrácii. Európa má s africkými krajinami nadviazanú spoluprácu a spoločné projekty v mnohých ekonomických či rozvojových oblastiach. 16:32 Prehĺbenie menovej únie Podľa Junckera predložila Komisia 40 návrhov na prehĺbenie Európskej menovej únie. Práve tento proces bude jednou z priorít aj po budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu. 16:29 Taliansky rozpočet Horúcou témou summitu je aktuálny návrh talianskeho rozpočtu, ktorý vyvolal veľký rozruch. Juncker povedal, že Európa si od Ríma vyžiada ďalšie informácie. 16:26 Juncker na brífingu Juncker hovorí o bankovej únii a potrebe zvýšenia kapitálu v eurozóne. 16:25 Tusk verí v brexitovú dohodu Predseda Európskej rady Donald Tusk nevzdáva dohodu o brexite. Tvrdi, že sa o ňu treba snažiť do poslednej chvíle. 16:25 Čaká sa na vyjadrenie lídrov Medzi novinármi v press centre Európskej rady sa stupňuje nervozita. Blíži sa dlho očakávaná tlačovka šéfa Rady Donalda Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera.
Zdroj: HN/ Pavel Novotný
16:24 Odhalili pašerákov Lídri sa podľa slovenského premiéra zhodli i v tom, že sa v boji proti pašovaniu ľudí podarilo dosiahnuť veľký pokrok. Stovky pašeráckych lodí boli potopené, úrady odhalili mnoho ľudí zapletených do organizovaného zločinu týkajúceho sa pašovania migrantov. 16:23 Posun v otázke migrácie Veci sa podľa Pellegriniho pohli dopredu aj v otázke migrácie. To aj napriek tomu, že sa stále nepodarilo dosiahnuť kompromis v tom, ako by mala vyzerať reforma Dublinskej dohody o migrácii. Západné krajiny však postupne zmierňujú tlak na staty Vyšehradskej štvorky, aby súhlasili s prerozdeľovaním migrantov. Čoraz viac sa pýtajú, ako by naše krajiny mohli pomôcť utečencom priamo v krajinách ich pôvodu. 16:17 Kandidát na šéfa Komisie
Zdroj: HN/ Pavel Novotný
Slovensko je podľa Pellegriniho v hre o socialistického kandidáta na post predsedu Európskej komisie. Na včerajšom zasadnutí predstaviteľov strán európskych socialistov sa náš eurokomisár Maroš Šefčovič stal jedným z dvoch kandidátov. Tým druhým je Frans Timmermans. Meno kandidáta bude známe najneskôr v decembri.
16:04 Merkelová príde na Slovensko Premiér Pellegrini pred chvíľou predstúpil pred slovenských novinárov a informoval ich o celej škále tém, o ktorých hovoril s európskymi partnermi na prebiehajúcom summite. Potvrdil, že začiatkom budúceho roka navštívi Slovensko nemecká kancelárka Angela Merkelová. 15:15 Kritika V4 Podľa dobre informovaných zdrojov prišla na stretnutí Európskej rady reč aj na migráciu. Taliani sa tam opäť mali obuť do krajín Vyšehradskej štvorky za to, že odmietajú prerozdeľovanie migrantov. Ďalsou témou bol boj proti kybernetickým útokom. 15:00 Pracovný obed Po skončení stretnutia Európskej rady si lídri nasli čas na obed. Ani vtedy však úplne neoddychujú. Počas pracovného obeda rokujú o budúcnosti eurozóny. Po ňom by už premiér Pellegrini mal predstúpiť pred slovenských novinárov a oboznámit ich s doterajšími výsledkami rokovaní. 13:10 Lídrov strážia Ako HN povedali novinári pracujúci v Bruseli, počas summitov ide o pomerne bežnú vec. Svoje politické požiadavky takto nevyjadrujú iba Tibeťania, ale napríklad aj Kurdi.
Zdroj: HN/ Pavel Novotný
Belgičania im zhromaždenie povolia, ale do blízkosti lídrov ich nepustia. Perimeter obklopujúci lídrov je pevne uzavretý policajnými vozidlami a zátarasami.
13:08 Protesty počas summitu Summit Európskej únie už tradične využili protestujúci, aby pred médiami z celého sveta povedali nahlas svoje požiadavky. Tentoraz sa neďaleko prísne stráženej budovy Justus Lipsius zišli desiatky Tibeťanov a ich európskych podporovateľov, aby dali najavo svoj nesúhlas s politikou Číny. Dav demonštrantov s tibetskými vlajkami strážila polícia, takže priamo v sídle Európskej rady ich nebolo počuť.
Zdroj: HN/ Pavel Novotný
11:23 Šefčovič sa stretol s Gatesom Rokovania však neprebiehajú len na úrovni Európskej rady. Pred chvíľou sa v budove Európskej komisie stretol náš slovenský zástupca, podpredseda Komisie pre energetiku Maroš Šefčovič so zakladateľom Microsoftu s donedávna najbohatším človekom na svete Billom Gatesom. 11:08 Summit po včerajšom nezdare pokračuje Dobré ráno, vítame vás opäť z Bruselu, kde po včerajšom stroskotaní rokovaní o dosiahnutí dohody o brexite pokračuje druhým dňom summit Európskej únie. Momentálne sa koná zasadnutie Európskej rady, pred ktorým sa lídri stretli s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

01 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 02 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 03 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách 04 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 05 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 01:53