StoryEditor

Turistický raj pri Dunaji

07.04.2006, 00:00
Autor:
BBCBBCČTKČTK
Maďarsko prežíva turistický boom. Nielen kvôli krásnej Budapešti či presláveným kúpeľom. Najobľúbenejšou destináciou Britov sa stáva kvôli boľavým zubom.

Maďarsko prežíva turistický boom. Nielen kvôli krásnej Budapešti či presláveným kúpeľom. Najobľúbenejšou destináciou Britov sa stáva kvôli boľavým zubom. Vďaka nízkym nákladom na stomatologické ošetrenie sa im oplatí kúpiť si letenku a o dve - tri hodiny sa ocitnúť na zubárskom kresle v strede Európy.
Ukážkovým príkladom sú každodenné scény v nenápadnej dvojposchodovej budove na predmestí Budapešti. Na prízemí hrmocú autá a na prvý pohľad je jasné, že tam je autoservis. O poschodie vyššie sa však tiahne dlhý rad ľudí, ktorí požadujú úplne inú službu, než akou je oprava ich plechového miláčika. Nápisy na dverách hovoria jasne - Kreativ Dental Clinic. Jedna z mnohých ordinácií, ktoré sa stávajú obľúbeným cieľom turistov s boľavým chrupom.
Majiteľ kliniky Attila Knott si dal na svojej klinike naozaj záležať. Čakáreň zdobia vlajky všetkých štátov Európskej únie, steny sú zaplavené nápismi "Hello" a v televízii práve vysielajú futbalový zápas populárnej Ligy majstrov. Niekto by mohol namietať, že vybavenie nie je najvkusnejšie, ale inak je všetko veľmi účelné.
Za dverami ordinácie v kreslách sedia vedľa seba dvaja pacienti a obletuje ich zubársky "tím". Vo dverách naproti asistenti dokončujú zubné mostíky a implantáty. Medzi všetkými však vyčnieva majiteľ a majster zubár - Attila, ktorého jeho kolegovia prezývajú Ďasno. "Keď som otvoril kliniku, väčšina mojich pacientov boli Maďari. Prichádzali väčšinou na prehliadky a s malými kazmi. Zaberalo mi to kopu času, ale moji technici sa nudili." hovorí. "Tak som začal myslieť na Dánov, Holanďanov, Írov a Britov," dodáva.
Jeho pacienti sú evidentne spokojní. "Keď sa objavia nejaké problémy, neváham ani sekundu. Vezmem si zopár aspirínov a nastupujem do lietadla," tvrdí päťdesiattriročný Bill zo škótskeho Edinburghu. Presne takých pacientov si majiteľ pochvaľuje. Mesačne ošetrí až 90 pacientov z Británie a Írska. A má čo ponúknuť. Dostať tu aj veľmi drahé implantáty, ktorými sa môže pochváliť iba veľmi málo iných kliník.
Ceny sú neporovnateľné. Zatiaľ čo si za zubný implantát zubár v severnej časti Londýna vypýta 2 000 libier, Attila si účtuje okolo 600 libier. Bill by si rád nechal vyčistiť zubné kanáliky, potrebuje štyri implantáty a 12 zubných koruniek. Zatiaľ čo v Edinburghu by za podobnú "transakciu" zaplatil 17 000 libier, Attila Knott mu dá účet iba na 7 000 libier. Niet sa čo čudovať, že Billovi a ďalším Britom vzdialenosť tisíc míľ medzi bytom na Britských ostrovoch a ambulanciou v Budapešti neprekáža.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:49