TASR
StoryEditor

Miesto vraždy bitka? Trump verí vysvetleniu smrti Chášukdžího, chce ďalej predávať zbrane Rijádu

20.10.2018, 17:34
Autor:
ČTKČTK
Saudská Arábia priznala, že saudskoarabský novinár Chášukdží bol na konzuláte v Istanbule zabitý.

Americký prezident Donald Trump verí saúdskoarabskému vysvetleniu smrti novinára Džamala Chášukdžího na konzuláte v Istanbule.

To, čo sa novinárovi stalo, považuje za neprijateľné. Odvetné opatrenia by však podľa neho nemali zahŕňať zrušenie predaja amerických zbraní Rijádu, napísala agentúra Reuters.

Nie je ale jasné, či saudské oznámenie presvedčí aj amerických zákonodarcov, ktorí sú na vysvetlenie zatiaľ skeptickí. Podobne skepticky sa k vysvetleniu Rijádu vyjadril holandský premiér Mark Rutto, Londýn medzitým oznámil, že zatiaľ zvažuje ďalšie kroky.

Saudská Arábia v sobotu priznala, že saudskoarabský novinár Chášukdží bol na konzuláte v Istanbule zabitý. Zomrel vraj po bitke s ľuďmi, s ktorými sa na úrade zišiel.

​Turecké média hovoria o brutálnej vražde

Saudskoarabská verzia udalostí je v rozpore s informáciami, ktoré zverejnili v uplynulých dňoch turecké provládne médiá s odvolaním sa na nemenovaných tureckých predstaviteľov. Podľa nich bol novinár Chášukdží, žijúci v dobrovoľnom exile v USA, brutálne zavraždený komandom špeciálne vyslaným z Rijádu.

Trump v sobotu vyhlásil, že oznámenie Saudskej Arábie je dobrým a veľkým prvým krokom. Uviedol tiež, že si teraz chce pohovoriť so saudským korunným princom Muhammadom bin Salmanom a až potom rozhodne o prípadných ďalších opatreniach.

Podľa Trumpa by mala byť Saudská Arábia potrestaná "nejakou formou sankcií". Šéf Bieleho domu by ale bol rád, keby sankcie nepostihli americký predaj zbraní Saudskej Arábii. Zdôraznil tiež, že Spojené štáty potrebujú Saudskú Arábiu ako protiváhu Iránu na Blízkom východe.

Americký prezident už minulý týždeň povedal, že nechce, aby prípadná americká reakcia znamenala stratu amerických pracovných miest kvôli tomu, že USA zastavia predaj zbraní a vojenského zariadenia do Saudskej Arábie, ktorá je na Blízkom východe kľúčovým spojencom USA. K zastaveniu zbrojných dodávok už vyzvali niektorí senátori.

Na ďalšom postupe voči Saudskej Arábii bude Trump spolupracovať s Kongresom.

Nedôveryhodné vysvetlenie

Podľa agentúry AP nie je jasné, či saudské oznámenie bude stačiť na zastavenie kritiky kráľovstva od amerických zákonodarcov. Demokratický člen Snemovne reprezentantov Adam Schiff, ktorý je popredným členom výboru pre spravodajské služby, vyhlásil, že saudské vysvetlenie, že Chášukdží bol zabitý v bitke s viac ako dvanáctičlenným tímom, vyslaným zo Saudskej Arábie, nie je dôveryhodné. "Bojoval o život s ľuďmi poslanými, aby ho uniesli, alebo zabili," povedal Schiff.

"Hovoriť, že som skeptický k novému saúdskému rozprávaniu o Chášukdžím, je málo," uviedol republikánsky senátor Lindsey Graham, ktorý je považovaný za Trumpovho spojenca, ale ostro kritizuje púštne kráľovstvo za incident. Už skôr v televíznom rozhovore vyhlásil, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán "musí odísť".

"Mali by sme okamžite zastaviť všetky vojenské predaje, pomoc a spoluprácu. Saudská Arábia musí zaplatiť vysokú cenu za takéto akcie," napísal na twitteri republikánsky senátor Rand Paul.

Demokratický senátor Richard Blumental povedal televízii CNN, že saúdskému vysvetlenie "úplne chýba dôveryhodnosť".

Dôkladné vyšetrenie je nevyhnutné

V priebehu dopoludnia na priznanie Rijádu reagovali aj ďalšie štáty. Holandský premiér Mark Rutte zdôraznil, že je potrebné pokračovať vo vyšetrovaní prípadu. "Veľa stále nebolo objasnené. Čo sa stalo? Ako zomrel? Kto je za to zodpovedný ... dôkladné vyšetrovanie je nevyhnutné," uviedol.

Londýn oznámil, že priznanie Rijádu stále vyhodnocuje a zvažuje ďalšie kroky. Rodine Chášukdžího ministerstvo zahraničia kondolovalo a jeho zabitie označilo za odporný zločin, ktorého páchatelia musia byť postavení pred spravodlivosť.

Austrália v sobotu odriekla účasť na investičnej konferencii v Rijáde, potom čo ju v uplynulých dňoch vypovedali okrem iného ministri z USA, Británie, Holandska a Francúzska.

Organizácia obhajujúce ľudské práva, najmä Amnesty International (AI), vyzývajú, aby sa vyšetrovanie Chášukdžího prípadu chopila OSN.

"Celú dobu sme boli znepokojení zastieraním alebo vyšetrovaním, ktoré vedie subjekt podozrivý, že je do prípadu zapletený. Nad nestrannosťou saudského vyšetrovania sa naďalej vznáša otáznik," uviedla Rawya Ragehová z AI.

​Ako dostačujúce naopak vysvetlenie Rijádu považujú Spojené arabské emiráty (SAE), Bahrajn a Egypt. Káhira uviedla, že kroky urobené saudským kráľom v súvislosti s kauzou sú príkladom rešpektovanie zákona. Postup kráľa Salmána podobne pochválili tiež SAE.

Najvyššia náboženská inštitúcia Saudskej Arábie kráľa Salmána pochválila za snahu "docieliť spravodlivosti a rovnosti v súlade s islamským zákonom".

Spravodajca BBC v analýze kauzy v sobotu napísal, že existujú iba dve alternatívy. Buď za vraždou Chášukdžího stojí korunný princ Muhammad bin Salmán, alebo stratil kontrolu nad svojím najužším okruhom, čo pozorovatelia považujú za ťažko uveriteľné.

Korunný princ, ktorý je označovaný za veľkého reformátora, má medzi mladými obyvateľmi Saudskej Arábie veľa stúpencov. V prípade, že by jeho podpora klesla, bol by na kráľovskom dvore nebezpečne izolovaný.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:50