Reuters
StoryEditor

Saudi tvrdia, že nevedia, kde je telo zavraždeného Chášukdžího. Vinu popierajú

21.10.2018, 19:26
Autor:
ČTKČTK
Saudskoarabská verzia udalostí je v rozpore s informáciami Turecka.

Saudská Arábia nevie, ako bol novinár Džamál Chášukdží zabitý, ani kde je teraz jeho telo. Americkej televízii Fox News to dnes povedal saudský minister zahraničia Ádil Džubajrá. Saudské úrady sa snažia telo mŕtveho nájsť, vrahovia budú braní na zodpovednosť, povedal minister.

Saudský opozičný novinár podľa sobotňajšieho vyhlásenia Rijádu zomrel po bitke s ľuďmi, s ktorými sa stretol na Saudskom konzuláte v Istanbule.

Informácie sa líšia

Saudskoarabská verzia udalostí je v rozpore s informáciami Turecka, podľa ktorých bol brutálne zavraždený komandom špeciálne vyslaným z Rijádu. Jeho telo bolo údajne rozrezané na kusy a torzo sa nachádza na neznámom mieste.

Podľa ministra Džubajrá pátranie po Chášukdžího osude odštartovali rozporné správy o tom, či novinár saudský konzulát v Istanbule opustil.

Incident minister označil za "výnimočnú chybu" a "kardinálne a závažné pochybenie". Korunný princ Muhammad bin Salmán vraj o udalosti nič nevedel, o výsledkoch pátrania budú Saudovia verejnosť postupne informovať.

"Je to desivá chyba, desivá tragédia. Vyjadrujem sústrasť rodine, zdieľame s nimi ich bolesť," vyhlásil saudský minister.

Saudské úrady niekoľkokrát zmenili informácie o Chášukdžího osude, najprv popierali, že je nezvestný, potom že bol zabitý. Smrť priznali až po dvoch týždňoch, keď tlak Turecka a západných metropol vyústil vo výzvu po sankciách a izoláciu Rijádu.

Národný hrdina

Chášukdžího, ktorý bol kritikom kráľovského dvora, v týchto dňoch podľa televízie CNN saudské štátne médiá vykresľujú ako národného hrdinu, ktorý sa stal obeťou bandy zločincov.

Na stránkach denníkov sú veľké fotografie zabitého novinára, ktorý podľa komentárov mal síce odlišné politické názory, ale ležalo mu na srdci blaho národa.

Agentúre AP nemenovaný saudský úradník povedal, že podľa inštrukcií z Rijádu mal byť Chášukdží na konzuláte v pokojnom rozhovore presvedčený o potrebe návratu do vlasti. Keď odmietal, rozpútala sa hádka a ľudia vyslaní zo Saudskej Arábie Chášukdžího zadusili v snahe kričiaceho novinára utíšiť.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:38