Reuters
StoryEditor

VIDEO: Ako chceli Saudi kryť vraždu? Popri konzuláte v Istanbule kráčal dvojník novinára

22.10.2018, 15:27
Autor:
TASRTASR
Americká spravodajská televízia CNN odvysielala zábery dvojníka zavraždeného novinára Džamála Chášukdžího.

Zábery z bezpečnostných kamier, ktoré po zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte kráľovstva v Turecku najnovšie unikli do médií, údajne zachytávajú muža kráčajúceho okolo istanbulského konzulátu v novinárovom oblečení.

Prezliekol sa na toaletách 

Americká spravodajská televízia CNN odvysielala v pondelok tieto zábery s odvolaním sa na tureckého predstaviteľa, ktorý označil kráčajúceho muža za "dvojníka" Chášukdžího a za príslušníka 15-členného saudskoarabského tímu vyslaného do Istanbulu so zámerom odstrániť novinára.

​Televízia CNN tiež uviedla, že muž vyšiel zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule zadným východom spolu s komplicom, potom si vzal taxík do slávnej historickej istanbulskej Mešity sultána Ahmeda nazývanej aj Modrá mešita, kde vstúpil do verejných toaliet, opäť sa prezliekol a odišiel.

Turecká štátna televízna a rozhlasová stanica TRT neskôr tiež informovala, že muža, ktorý vošiel do budovy konzulátu, videli z budovy odchádzať v Chášukdžího oblečení.

Telefonát Macrona s Trumpom

O novinárovi spolu diskutovali aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho americký kolega Donald Trump. Oboch znepokojujú okolnosti, ktoré viedli k smrti Chášukdžího. Vo vyhlásení o tom v pondelok informoval francúzsky prezidentský úrad.

Elyzejský palác označil smrť novinára za "tragédiu" a uviedol, že obaja prezidenti spolu telefonovali v nedeľu. Ďalšie podrobnosti neposkytol.

Okolnosti sú nevyjasnené

Saudskoarabské úrady v sobotu 20. októbra priznali, že Chášukdží bol zabitý 2. októbra na konzuláte v Istanbule pri bitke, ktorá vypukla po hádke. Okolnosti smrti sú však stále nevyjasnené.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už skôr oznámil, že podrobnosti o zabití Chášukdžího odhalí v utorok v prejave v parlamente.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:26