Migranti a utečenci, ktorí sa zúčastnili protestu, prichádzajú na srbsko-maďarský hraničný priechod Horgoš, ktorý sa nachádza 160 km severozápadne od srbskej metropoly Belehrad, v nedeľu 24. júla 2016.TASR/AP
StoryEditor

Bosnianski policajti bránili desiatkam migrujúcich prejsť do Chorvátska

24.10.2018, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Ľudia utekajúci pred vojnou sa snažia dostať do EÚ, cez Chorvátsko ich pustiť nechcú.

Policajti na bosniansko-chorvátskej hranici neďaleko dediny Izačić včera nedovolili desiatkam migrujúcich prejsť hranicu Chorvátska. Informovala o tom agentúra AP. Chorvátski policajti tvrdia, že Záhreb neotvorí hranice a varovali, že nepripustia, aby ľudia prechádzali hranice nelegálne.

Skupina chcela z Chorvátska pokračovať na západ do ďalších krajín Európskej únie. Deti vykrikovali „Chorvátsko, Chorvátsko“.

Skupina migrujúcich v pondelok prešla asi 15 kilometrov od azylového centra a snažila sa upozorniť na to, že hranice zostávajú zatvorené pred ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou a hladom z Blízkeho východu, Afriky a Ázie. Bosnianskí policajti ich prvý raz zastavili v pondelok večer asi kilometer od hraníc. Migrujúci si postavili na noc malé stany, rozbalili si prikrývky a v jesennom chlade spali popri ceste, kde jazdia nákladné i osobné autá. Niektorí miestni ľudia ponúkali utečencom jedlo, pitie a prikrývky.

Na cestu k inému hraničnému prechodu s Chorvátskom sa včera vydala ďalšia skupina migrujúcich. AP pripomína, že v Bosne prebýva niekoľko tisíc takýchto ľudí, ktorí by sa radi dostali do EÚ. Snažia sa dostať do nej práve cez Bosnu, ktorá je menej striktne strážená než iné balkánske krajiny. Podľa online portálu BalkanInsight fungujú v Bosne len dve azylové a utečenecké centrá, ďalšie zatiaľ nemôžu byť zriadené – musí sa čakať na povolenia od najrôznejších úradov. V Bosne sa však ako možnosť skloňuje továreň na sušienky v Bihači, ktorá je už roky nevyužívaná. Voči tomu však protestujú miestne úrady.

Bihać leží neďaleko hranice s Chorvátskom. V pondelok večer tam približne tisícka ľudí protestovala proti imigrantom. Na v poradí už tretej demonštrácii žiadali, aby úrady riešili rastúci počet migrujúcich, aby zakázali príchod ďalších a aby sa migrujúci nezdržiavali v strede mesta. V Bihaći, ktorý má asi 40-tisíc obyvateľov, je v súčasnosti podľa ohadov policajtov a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tri až päťtisíc migrantov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 04 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 05 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:44