Reuters
StoryEditor

Hurikán Willa zasiahol pobrežie. Ľudia utekali z domovov

24.10.2018, 07:13
Autor:
ČTKČTK
Mnohí ľudia výzvy na evakuáciu neuposlúchli.

Ničivý hurikán Willa dorazil k západnému pobrežiu Mexika, kde podľa miestnych médií priamo zasiahol oblasť, v ktorej žijú státisíce ľudí.

Zábery hurikánu Willa:

Živel spôsobil bleskové záplavy a zničil množstvo domov, hlásené sú výpadky elektrického prúdu. Evakuované boli tisíce ľudí. Podľa odhadov amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) bude hurikán po presune nad pevninu veľmi rýchlo slabnúť.

Zasiahol pobrežie

Willa sa v utorok večer miestneho času (v stredu o 2:00 SELČ) dostal k pevnine zhruba 80 kilometrov juhovýchode od turistami obľúbeného prístavného mesta Mazatlan v štáte Sinaloa, ktorý je spolu s Nayarit najviac postihnutým štátom.

Úrady tu v posledných hodinách pred príchodom búrky evakuovali do 5-tisíc ľudí, ďalšie desiatky tisíc opustili svoje domovy samy.

Azyl našli miestni obyvatelia v piatich desiatkach evakuačných stredísk alebo u príbuzných v oblastiach ležiacich ďalej od pobrežia.

Ľudia evakuáciu neposlúchli

Návštevy turistických letovísk ani miestni obyvatelia odkázaní na príjmy od turistov však v mnohých prípadoch výzivy a odporúčania k evakuácii neposlúchli.

"Celý deň pršalo. Ulice sú vyľudnené. Všetko je zatvorené. Ale nie všetci chceli odísť, hoci úrady dali jasne najavo, že zostať sa dá len na vlastné nebezpečenstvo," povedal agentúre AP zamestnanec jedného z hotelov v meste Teacapán Alberto Hernández, ktorý napriek nebezpečenstvu zostal v práci.

Willa v posledných hodinách mierne zoslabol, avšak s vetrami o rýchlosti okolo 190 kilometrov za hodinu stále patrí do tretej z piatich kategórií hurikánov. NHC predpokladá, že pri postupe severovýchodným smerom začne počas dneška rýchlo slabnúť a postupne sa rozpadne.

Búrka zasiahla aj väznicu

Hurikán už počas utorka prešiel cez ostrovy Islas Marías, ktoré ležia asi 100 kilometrov od mexického pobrežia a na ktorých je okrem prírodnej rezervácie aj federálna väznica.

Jej predstavitelia sa z bezpečnostných dôvodov nechceli vyjadrovať k tomu, či živel nespôsobil väznici nejaké škody, ktoré by ohrozili väzňov či im naopak pomohli k úteku.

Úrady predpokladajú, že presnejšiu informáciu o škodách na domoch či rozsahu výpadkov energie budú mať až ráno miestneho času (popoludní SELČ).

Oblasť južne od dráhy hurikánu Willa sa vyrovnáva s prechodom tropickej búrky Vicente, ktorá v štátoch Jalisco, Colima a Oaxaca spôsobila záplavy a smrť najmenej 12 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 04 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom 05 - Modified: 2024-04-02 08:31:34 - Feat.: - Title: V Mexiku zastrelili kandidátku na starostku počas jej kampane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:09