TASR/Hasan Jamali
StoryEditor

Saudskoarabský novinár bol uškrtený, tvrdí prokurátor

31.10.2018, 14:33
Autor:
ČTKČTK
Istanbulský prokurátor vyhlásil, že telo bolo následne rozštvrtené a zničené.

Saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží bol hneď po príchode na konzulát svojej krajiny v najväčšom tureckom meste Istanbule uškrtený.

Povedal to dnes istanbulský prokurátor, s ktorým sa stretol jeho saudskoarabský náprotivok.

Istanbulský prokurátor vyhlásil, že telo bolo následne rozštvrtené a zničené. Prokurátor tiež povedal, že návšteva saudskoarabského prokurátora nepriniesla konkrétny výsledok.

​Prokurátor Saudskej Arábie pricestoval do Turecka v nedeľu a dnes odišiel.

Chášukdží išiel 2. októbra na konzulát vybaviť si doklady o rozvode a už z neho nevyšiel.

Turecko od začiatku tvrdilo, že bol zabitý, Saudská Arábia to najprv popierala, potom tvrdila, že zomrel nešťastnou náhodou pri bitke a nakoniec priznala, že bol zavraždený.

Jeho telo sa doteraz nenašlo a nie sú určení hlavné vinníci.

Saudskoarabský generálny prokurátor Mudžib sa v noci na stredu stretol v Istanbule s predstaviteľmi tureckej tajnej služby. Na základe dohody o spolupráci pri vyšetrovaní medzi Rijádom a Ankarou sa už stretol aj s istanbulským prokurátorom Fidanom a navštívil tiež saudskoarabský konzulát, kde k vražde došlo.

Turecko žiada o vydanie 18 podozrivých Saudskoarabov, ktorí sú vo svojej vlasti zadržiavaní v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou.

Saudskorabskí predstavitelia pôvodne tvrdili, že novinár konzulát opustil, prokuratúra tohto kráľovstva však minulý týždeň priznala, že bol zavraždený. Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu nariadil.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-22 06:09:36 - Feat.: - Title: Zomrel americký novinár Terry Anderson, ktorý strávil takmer sedem rokov v zajatí v Libanone 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:07