StoryEditor

Izrael za pozemný útok v Gaze

26.09.2005, 00:00
Izraelský bezpečnostný kabinet v sobotu odsúhlasil "časovo neohraničené" nasadenie pozemných síl v palestínskom pásme Gazy, odkiaľ sa začiatkom septembra stiahli vojenské jednotky židovského štátu.

Izraelský bezpečnostný kabinet v sobotu odsúhlasil "časovo neohraničené" nasadenie pozemných síl v palestínskom pásme Gazy, odkiaľ sa začiatkom septembra stiahli vojenské jednotky židovského štátu. Ako spresnil generál Israel Siv, pozemné jednotky "budú útočiť najmä na raketové odpaľovacie zariadenia radikálnych skupín". Armáda podľa neho použije všetky prostriedky, aby zabránila nebezpečenstvu raketových útokov na Izrael. Od soboty militantné skupiny Palestínčanov vypálili na izraelské územie desiatky rakiet. Pritom utrpelo poranenia niekoľko židovských osadníkov.
Následne Izrael podnikol letecký útok v Gaze, pri ktorom bolo zranených najmenej 20 ľudí vrátane deviatich detí. Podľa hovorkyne armády vraj cieľom boli "kancelárie militantnej skupiny Hamas," ktoré sa nachádzali v prízemí školy a Hamas ich využíval na prevody finančných prostriedkov samovražedným útočníkom a ich rodinám. Počas rozsiahlych razií na západnom brehu Jordánu zatkla včera armáda aj viac ako 150 militantných Palestínčanov, medzi nimi členov skupín Hamas a Islamský džihád. Hamas už oznámil, že chystá pomstu.
Palestínsky premiér Ahmad Kurája sa obrátil na medzinárodné spoločenstvo, predovšetkým na USA a krajiny tzv. blízkovýchodného kvarteta, aby pomohli zastaviť "izraelskú eskaláciu" v regióne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 04:30