StoryEditor

Merkelová a Schröder súperili o voliča v televíznom dueli

05.09.2005, 00:00
Nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder (sociálny demokrat - SPD) a jeho vyzývateľka z radov opozičných kresťanských únií (CDU/CSU) Angela Merkelová sa včera stretli v jedinom priamom televíznom dueli.

Nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder (sociálny demokrat - SPD) a jeho vyzývateľka z radov opozičných kresťanských únií (CDU/CSU) Angela Merkelová sa včera stretli v jedinom priamom televíznom dueli. Dlhočakávaný stret vysielali dve najväčšie súkromné televízie a verejnoprávne stanice. Tvárou v tvárou sa však ešte stretnú počas širšej debaty predsedov všetkých parlamentných strán, ktorá sa uskutoční 12. septembra.

Najmä o ekonomike
Väčšina diskusie sa zákonite zaoberala ekonomickými otázkami: daňami, cenami benzínu, energetickej politikou vedeckým výskumom či nezamestnanosťou. Merkelová hneď na začiatku vyrazila do útoku a kancelára chcela pritlačiť argumentom, že vláda neinvestuje príjmy z ekologickej dane do dôchodkového systému. Kvôli stále zvyšujúcim sa cenám benzínu preto prisľúbila, že túto daň navyše zníži. Schröder vo svojej reakcii obvinil z nezodpovedného konania ropné koncerny, ktoré v prvom rade nesú zodpovednosť za rastúce ceny pohonných látok.
Volebný líder SPD odsúdil plán únií zvyšovať daň z pridanej hodnoty. "Váš finančný koncept je postavený na piesku. Nebude to fungovať ako hovoríte," povedal Schröder. Schröder predviedol aj svoje povestné rétorické ťahy: "Nemecko nemôže byť pokusným králikom finančného experta únie Paula Kirchhofa". Kirchhof by mal byť pri zmene vlády ministrom financií.
Merkelová síce ťahala za kratší koniec no nedopustila sa výrazných prešľapov a Schröderovi bez váhania oponovala. Kancelár síce žiaril a usmieval sa, Merkelová na druhej strane proti nemu používala jeho vlastné zbrane. Šéfka opozície označila vládnutie červeno-zelenej koalície ako "absolútny výsmech".

Aj o zahraničnej politike
Najslabší výkon Merkelovej bol pri otázke o tragédii v americkom New Orleans. Šéfka CDU vtedy začala rozprávať o rodine a nezamestnanosti v Nemecku. "Tak predsa otázka neznela," zasmial sa Schröder. Na pretras sa dostala aj otázka členstva Turecka v EÚ. "My chceme iba privilegované partnerstvo," odmietla Merkelová členstvo Turecka v EÚ. "Robíte rovnakú chybu ako pri irackom konflikte. Nechápete ako geostrategicky významné je Turecko. Ankaru musíme pripútať k západnej spoločnosti," kontroval Schröder. Obaja zdôraznili podporu európskej ústave.

Merkelovú podceňovali
Šéfka CDU videla v dueli "obrovskú šancu". Televíziu podľa vlastných vyjadrení pre nedeľník Tagesspiegel am Sonntag chcela využiť na "jasné predstavenie svojich argumentov a predstáv". Otázne potom ostávalo, prečo nástojila iba na jednej debate. Podľa prieskumu inštitútu Forsa pre televíziu RTL bolo pred duelom 64 percent Nemcov bolo presvedčných, že v dueli zvíťazí. Merkelová, ktorá je známa svojim nevýrazným vystupovaním sa preto na súboj pripravovala za pomoci bývalého televízneho moderátora.
Podľa posledných prieskumov vedie CDU/CSU nad SPD o 11 percent a spolu s liberálnou FDP by získala tesnú väčšinu. V prípade iba mierneho posunu v prospech sociálnych demokratov by vznikala možnosť vytvorenia veľkej koalície medzi dvomi najväčšími stranami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:48