TASR/AP
StoryEditor

Britská polícia vyšetruje antisemitské prejavy u labouristov, problémy má aj šéf strany Corbyn

02.11.2018, 13:46
Autor:
ČTKČTK
Polícia má od septembra k dispozícii zložku s údajnými dôkazmi.

Britská polícia dnes oznámila, že začala vyšetrovať možné trestné antisemitské prejavy na internete, ktorých sa dopustili členovia opozičnej Labouristickej strany.

Vo vyhlásení dodala, že má od septembra k dispozícii zložku s údajnými dôkazmi, napríklad nenávistnými príspevkami zverejnenými na sociálnych sieťach.

Šéf strany Jeremy Corbyn bol dlhodobo kritizovaný za to, že tento jav v strane toleruje. V marci sa za to ospravedlnil.

Zložka obsahuje uniknuté interné záznamy strany. Dostala ju rozhlasová stanica LBC, ktorá ich odovzdala polícii.

V zložke sú podrobnosti o 45 prípadoch možných antisemitských prejavov. "Časť tohto materiálu teraz preverujeme, pretože sa zdá, že bol spáchaný trestný čin," povedala šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková.

Podľa britskej tlače jeden zo spomínaných príspevkov na sociálnej sieti napríklad vyzýval k tomu, aby sa britská spoločnosť "zbavila Židov", ktorí sú "rakovinou nás všetkých".

Podpredseda Labouristickej strany Tom Watson v rozhovore s BBC označil dnešné oznámenie polícia za skľučujúce. "Bohužiaľ však nie som prekvapený," dodal. Ak podľa neho ktokoľvek spácha trestný čin šírenia nenávisti, príslušné orgány na to musia reagovať.

Vodcu labouristov Corbyna za údajne nedostatočnú reakciu na antisemitské výroky niektorých členov a podporovateľov jeho strany na jar kritizovali židovské organizácie v Británii.

Z antisemitizmu je obviňovaný aj sám Corbyn. V septembri strana v reakcii na kritiku prijala medzinárodne uznávanú definíciu antisemitizmu. Jej cieľom je stanoviť, čo znamená antisemitizmus, teda nepriateľstvo alebo predpojatosť voči Židom, v snahe lepšie postihovať jeho prejavy.

01 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 02 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:41