Facebook/Ben Lecomte The Swim
StoryEditor

Superman medzi plavcami chce upozorniť na plasty v mori. Snaží sa preplávať Pacifik

04.11.2018, 16:30
Aby získal svetový rekord, musí zaplávať 8900 kilometrov a stráviť vo vode priemerne osem hodín denne.

Diaľkový plavec Benoit Lecomte ako jediný preplával Atlantik a teraz sa pokúša prekonať Tichý oceán. Francúz má za sebou viac ako dvetisíc kilometrov a je takmer vo štvrtine cesty.

Aby získal svetový rekord, musí zaplávať 8900 kilometrov a stráviť vo vode priemerne osem hodín denne. Svojim plaveckým činom chce okrem iného zvýšiť povedomie o nebezpečnom výskyte plastov v oceánoch.

​Päťdesiatjedenročný Lecomte svoju cestu začal 5. júna 2018 a vypravil sa spoločne so svojím tímom z japonského Čóši do San Francisca v Kalifornii. Nie je to prvýkrát, čo sa francúzsky plavec vydal skrz oceán. V roku 1998 preplával ako prvý a zatiaľ posledný človek Atlantický oceán.

"Nikdy viac" boli Lecomtove prvé slová potom, čo prekonal takmer šesť tisíc kilometrov dlhú cestu skrz Atlantik. "Netrvalo dlho a začal som premýšľať o ďalšom dobrodružstve a pred viac ako šiestimi rokmi som začal plánovať svoju cestu cez Tichý oceán," napísal na svojom facebookovom účte Benoit Lecomte.

Strašiak plast na jedno použitie

"Zakaždým, keď som vo vode, je to pre mňa ďalšia príležitosť upozorniť na množstvo plastov v oceáne a inšpirovať ľudí, aby obmedzili používanie plastov na jedno použitie," povedal pre server Business Insider Lecomte. "Čo je pre mňa a pre každého na lodi veľmi prekvapujúce je množstvo plastov, ktoré sme našli a fakt, že sú všade v oceáne," upozorňuje. "Sme závislí na plaste, to je niečo, čo musíme zmeniť," odkazuje Benoit Lecomte zo svojej misie.

"Viac ako čokoľvek som otcom a ako otec sa musím zaujímať o budúcnosť mojich detí. Všetci vieme, že náš spôsob života nie je udržateľný. Ja nechcem byť pasívny a odovzdať svojim deťom zodpovednosť za to, že sme neboli schopní byť lepšími správcami životného prostredia," vysvetľuje francúzsky plavec.

"Táto udalosť má za cieľ upútať pozornosť ľudí po celom svete a ukázať im, že riešenie je v našich rukách, že môžeme podniknúť kroky k lepšiemu životnému prostrediu," dodáva.

Spolupráca s NASA

Vytrvalostný plavec spolupracuje s 27 vedeckými organizáciami, vrátane NASA a oceánografickej inštitúcie Woods Hole. Vedci na lodi zhromažďujú dáta o plaste a planktóne v Pacifiku a vykonávajú biologické, oceánografické a lekárske výskumy.

Samotný Lecomte je tiež pravidelne pozorovaný svojím tímom, ktorý zhromažďuje údaje o jeho črevnom mikrobiome, duševnom zdraví a funkcii srdca.

Francúz sa snaží plávať 48 kilometrov denne, avšak niekedy kvôli zlému počasiu či inej situácii svoj denný plán nenaplní. 

"Nie som si istý, či naozaj zvládnem zaplávať päť a pol tisíc míľ do Kalifornie, ale posádka má dosť zásob na ďalšie štyri mesiace," odkázal Lecomte z lode. "Musíte sa hrať s mysľou," opisuje, ako sa počas plávania motivuje a dodáva, že najdôležitejšie je udržať si psychickú pohodu. Podľa pôvodného plánu mal plavec so svojim tímom dokončiť cestu v decembri. Avšak v tejto chvíli sa nedá predpokladať, že k brehom Kalifornie doplávajú tento rok.

Pozrite si znečistenie oceánu natočené potápačom pri pobreží Bali

Úspešný Atlantik

Plavec cestu cez Atlantický oceán zahájil 16.júla roku 1998 a vydal sa z mesta Hyannis v Massachusetts do francúzskeho Quiberonu. Ešte než položil hlavu do vody, požiadal svoju priateľku o ruku.

"Rozhodnem sa, až keď ťa uvidím na brehu Quiberonu," odpovedala Trinh Dang. Svoju odpoveďou chcela inšpirovať a motivovať Lecomteho, aby sa dostal na druhú stranu oceánu. A fungovalo to. O 5920 kilometrov a 73 dní neskôr francúzsky plavec pokoril svetový rekord a priplával do Quiberonu. Ani nevytiahol päty z vody a ešte v ten deň 25. septembra 1998 sa pýtal svojej priateľky, či si ho vezme, tentoraz povedala áno.

Lecomte plavbou skrz Atlantik úspešne získal peniaze na výskum rakoviny a vzdal hold svojmu otcovi, čo bolo hlavným cieľom jeho cesty. V roku 1989 dostal správu, že jeho otcovi diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. "Počas tejto doby som sa rozhodol, že chcem preplávať Atlantický oceán," píše Lecomte na svojej facebookovej stránke. "Bol to môj spôsob, ako čo najlepšie napodobniť odhodlanie a vytrvalosť, ktorú som videl v otcovi, keď bojoval so zákernou chorobou," vysvetľuje.

Po plaveckom triumfe naprieč Atlantikom Benoit Lecomte zaplával 800 kilometrov z Washingtonu do New Yorku. Túto cestu odštartoval 11. septembra roku 2002 na pamiatku teroristických útokov, ku ktorým došlo pred rokom.

01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia 02 - Modified: 2024-03-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Koniec doby plastovej? Greenpeace predstavil umeleckú inštaláciu a žiada zníženie výroby plastov o 75 percent 03 - Modified: 2024-03-18 11:40:31 - Feat.: - Title: Prelomové zistenia: mikroplasty prispievajú k infarktu a asi urýchľujú rakovinu. Bunky si s nimi neporadia 04 - Modified: 2024-03-02 12:32:49 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície 05 - Modified: 2024-02-02 10:39:58 - Feat.: - Title: Vedci vyšľachtili baktérie živiace sa plastom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:33