Reuters
StoryEditor

V Nemecku silnie nové krajne pravicové hnutie, žije podľa vzoru nacistickej tretej ríše

04.11.2018, 17:40
Autor:
dttdtt
Polícia sa navyše márne snaží o odzbrojenie jeho členov.

V Nemecku závratným tempom narastá počet stúpencov krajne pravicového hnutia, ktoré neuznáva moderný štát a žije podľa vzoru nacistickej tretej ríše.

Podľa nemeckého ministerstva vnútra sa jeho členská základňa len za posledné dva roky zdvojnásobila na 19 tisíc ľudí. Polícia sa navyše márne snaží o odzbrojenie jeho členov.

Nemecké krajne pravicové hnutie ríšski občania zažíva počas posledných dvoch rokov nebývalý úspech. Nemecké ministerstvo vnútra oznámilo, že medzi 19 tisíckami stúpencov tohto hnutia eviduje celkom 950 pravicových extrémistov. Práve na najradikálnejších členov sa chce zamerať strana Zelených, ktorá navrhuje dôkladné prešetrenie všetkých členov.

Ríšski občania podľa stanice Deutsche Welle neuznávajú autoritu súčasného vládneho systému a namiesto toho žijú podľa zákonov z obdobia nemeckej ríše a nacistického Nemecka.

Mnohí z nich odmietajú platiť dane a pokuty. Hnutie na niektorých miestach dokonca vyhlásilo svoje vlastné územie pomenované ako "Druhá nemecká ríša", "Slobodné Prusko" alebo "Nemecké kniežatstvo".

Stúpenci radikálneho hnutia si v rámci svojich "nezávislých" štátov tlačia vlastné pasy a vodičské preukazy, vyrábajú reklamné tričká a vytvára štátnej vlajky. Fakt, že je táto činnosť nezákonná, im rozhodne nevadí. Na svojich webových stránkach sa navyše chváli zámerom "pokračovať v boji proti Spolkovej republike Nemecko".

Zatiaľ čo v roku 2016 evidovala nemecká spravodajská služba asi desať tisíc členov tohto hnutia, v minulom roku to už bolo 16.500. Nemecké médiá na začiatku októbra zistili, že takmer 600 členov hnutia vlastní pušky a pištole, a to napriek dlhodobým pokusom polície o ich odzbrojenie. Policajti zatiaľ odobrali zbrojný pas asi polovici známych stúpencov ríšskych občanov.

Ríšski občania sú po zuby ozbrojení

Zistenie verejnoprávnej televízie ARD a denníka Süddeutsche Zeitung navyše ukázalo, že členovia hnutia sú v niektorých spolkových štátoch po zuby ozbrojení. Napríklad v štáte Brandenbursko vlastní 37 príslušníkov ríšskych občanov dohromady 150 strelných zbraní, v štáte Durínsko má osemnásť stúpencov pre zmenu celkom 79 pušiek.

Nemecké bezpečnostné služby počas posledných dvoch rokov výrazne zvýšili sledovanie krajne pravicovej scény. Ríšski občania sa do hľadáčika polície dostali v októbri 2016 po tom, čo jeden z jej členov v Bavorsku zastrelil policajta. O niekoľko mesiacov neskôr došlo k ďalšiemu incidentu, pri ktorom sa stúpenec hnutia vyhrážal puškou okoloidúcim v západonemeckom meste Trier.

Naposledy sa polícia s ríšskymi občanmi stretla minulý mesiac počas protestov v meste Erlenbach v Bádensko-Württembersku, pri ktorých extrémisti zranili niekoľko strážcov zákona.

Nekontrolovateľne narastajú

Hovorkyňa strany zelených Irene Mihalicová v reakcii na udalosti vyjadrila obavu, že "počty ríšskych občanov stále nekontrolovateľne narastajú". Posťažovala si tiež na to, že "počet odobratých zbrojných preukazov členom hnutia momentálne stagnuje".

Podľa dostupných údajov majú pravicoví extrémisti v Nemecku na svedomí od začiatku roka 12 tisíc politicky motivovaných zločinov, a to z celkového počtu 19.508 zaznamenaných prípadov.

Predstavitelia krajnej pravice sa navyše podľa nemeckého ministerstva vnútra dopustili drvivej väčšiny antisemitských zločinov, v tomto roku 910 z 1015 incidentov. Predstavitelia krajnej pravice spáchali tiež 463 z 500 protiislamsky motivovaných zločinov.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:18