StoryEditor

Angela Merkelová je najmocnejšia žena sveta

04.09.2006, 00:00
Najmocnejšou ženou sveta je nemecká kancelárka Angela Merkelová. V tradičnom rebríčku, ktorý každý rok zostavuje americký magazín Forbes, sa prvá kancelárka v nemeckých dejinách dostala z nuly hneď na jednotku. Nemecká politička odsunula na druhé miesto americkú ministerku zahraničia Condoleezzu Riceovú, ktorá bola na vrchole vlaňajšieho zoznamu stovky žien s mimoriadnou politickou, hospodárskou alebo mediálnou mocou.

Najmocnejšou ženou sveta sa tento rok stala nemecká kancelárka Angela Merkelová. V tradičnom rebríčku, ktorý každý rok zostavuje americký magazín Forbes, sa prvá kancelárka v nemeckých dejinách dostala z nuly hneď na jednotku. Pred rokom bola Merkelová ešte len predsedníčkou najväčšej nemeckej opozičnej strany a do rebríčka sa vôbec nedostala.
Nemecká politička odsunula na druhé miesto americkú ministerku zahraničia Condoleezzu Riceovú, ktorá bola na vrchole vlaňajšieho zoznamu stovky žien s mimoriadnou politickou, hospodárskou alebo mediálnou mocou. Riceová sa na rozdiel od Merkelovej v podobných rebríčkoch objavuje už niekoľko rokov, na vrchole zoznamu Forbesu bola aj v roku 2004.
Tretia pozícia podľa magazínu patrí čínskej vicepremiérke Wu I, ktorú kvôli jej inteligencii, elegancii a tiež tvrdosti prezývajú "čínska železná lady". Wu I sa tento rok tiež musí uspokojiť kvôli nástupu Merkelovej s pozíciou o miesto nižšie ako pred rokom. Ďalších sedem žien z prvej desiatky sú zástupkyne podnikateľskej sféry -- napríklad štvrtá je Indra Nooyiová z vedenia PepsiCo, za ňou je Anne Mulcahyová z Xeroxu.
Manželka bývalého amerického prezidenta a terajšia senátorka Hillary Clintonová, ktorú by mohla jej Demokratická strana navrhnúť v roku 2008 ako svoju kandidátku do prezidentského úradu, figuruje na 15. mieste. Oproti vlaňajšku to znamená významné zlepšenie o osem miest. Naopak, manželka súčasného prezidenta USA Laura Bushová sa musí uspokojiť až so 43. priečkou. Ešte o tri miesta horšie je na tom britská kráľovná Alžbeta II.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:21