Reuters
StoryEditor

O voľby v USA je veľký záujem, ľudia čakajú na hlasovanie v dlhých radoch

06.11.2018, 22:37
Autor:
ČTKČTK
Prvé celoamerické voľby od nástupu Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta sú považované za test jeho obľuby v polovici štvorročného mandátu.

Veľký záujem sprevádza dnešné voľby do Kongresu Spojených štátov. Ľudia, ktorí chcú odovzdať svoj hlas, čakajú v dlhých radoch pred volebnými miestnosťami, hlásené sú ale aj problémy s elektronickými hlasovacími zariadeniami.

Prvé celoamerické voľby od nástupu Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta sú považované za test jeho obľuby v polovici štvorročného mandátu.

V dlhých radoch musia voliči čakať napríklad v meste Decatur v Georgii. Podľa televízie CNN je to spôsobené aj závadami hlasovacích prístrojov - pri overovaní identity voličov prístroje napríklad niekedy hlásia, že človek už hlasoval.

Na inom mieste si čakajúci ľudia odskočili do supermarketu pre vodu, džús a sušienky. "Voliči sú dosť rozčúlení a majú pocit, že nikto túto situáciu poriadne nerieši," opísala atmosféru pri jednej z volebných miestností v Georgii istá žena.

Ľudia vraj síce dostali provizórne hlasovacie lístky, ale príliš ich nechcú používať, a tak čakajú, až keď prístroje budú fungovať. Podľa informácií agentúry AP sa v Georgii čakanie pretiahlo až na tri hodiny.

Ostro sledovaný súboj

Jedným z najostrejšie sledovaných súbojov súčasných volieb je boj o post guvernéra v Georgii: uchádza sa o neho demokratka Stacey Abramsová, ktorá by v prípade zvolenia bola prvou černošskou ženou v guvernérskom úrade, a súčasný republikánsky guvernér Brian Kemp.

Vo Washingtone sa pred volebnými miestnosti tvorili dlhé zástupy, aj keď v meste pršalo.

V okrese Porter na severozápade Indiany neotvorilo 12 hlasovacích miestností v oficiálne stanovený čas, sudca preto nariadil, že tu hlasovanie skončí neskôr, na niektorých miestach až o dve a pol hodiny. Voľby vo väčšine Indiany oficiálne skončia o 18:00 miestneho času (24:00 SEČ), v niekoľkých okresoch potom o hodinu neskôr.

Na ostrove Prudence v štáte Rhode Island sa pokazil jediný hlasovací prístroj a nový museli úrady do volebnej miestnosti poslať trajektom. Hlasovanie ale nebolo prerušené, voliči mohli použiť papierové lístky, ktoré následne volebná komisia načítala pomocou skenera.

Na niektorých miestach v Severnej Karolíne volebné komisie ohlásili problémy s čítačkou hlasovacích lístkov, za čo zrejme mohla vysoká vlhkosť vzduchu.

Vyhrážanie smrťou

Vyhrotená situácia sa stala v mestečku South Franklin na západe Pensylvánie, kde sa istý muž vyhrážal, že zastrelí volebnú komisiu po tom, čo mu oznámila, že k voľbám zaregistrovaný nie je. Polícia ho zadržala a muž už bol obvinený z výtržníctva a z nebezpečného vyhrážania.

Podľa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by priebeh volieb ohrozovali kybernetické útoky, hlásených je ale niekoľko prípadov šírenia dezinformácií.

V niektorých amerických mestách dnes jazdí verejná doprava zadarmo a niektorí prevádzkovatelia taxislužieb ponúkajú zľavy na jazdu k volebnej miestnosti.

Oproti voľbám pred štyrmi rokmi výrazne vzrástol počet ľudí, ktorí využili možnosti hlasovať predčasne.

Voliči rozhodujú o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu. V 36 štátoch vyberajú tiež nových guvernérov.

01 - Modified: 2024-03-20 20:29:42 - Feat.: - Title: Americká pomoc zablokovaná v Kongrese dorazí, sľuboval Sullivan v Kyjeve 02 - Modified: 2024-03-07 09:19:59 - Feat.: - Title: Súboj o Biely dom pokračuje. Joe Biden zvíťazil vo volebných zhromaždeniach na Havaji 03 - Modified: 2024-02-29 18:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova zdržiavacia taktika funguje. V Spojených štátoch špekulujú, či dá milosť sám sebe 04 - Modified: 2024-02-23 07:36:26 - Feat.: - Title: Zelenskyj nalieha na americký Kongres, aby schválil pomoc pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-02-10 08:55:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj verí, že Kongres USA napokon poskytne Ukrajine potrebnú pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:17