StoryEditor

Ako moderná rozprávka o Popoluške. Bývalá barmanka bude najmladšou poslankyňou v histórii USA

07.11.2018, 11:50
Alexandria Ocasio-Cortézová zasadne do Kongresu Spojených štátov amerických vo veku 29 rokov.

"Ženy ako ja by nemali kandidovať," hovorila ešte v demokratických primárkach. Ako sa však stalo pre Alexandriu Ocasio-Cortézovú príznačným, išla proti všetkým očakávaniam.

A to rýchlosťou, aká nebýva v americkej politike zvykom. V júli senzačne porazila lídra demokratov v New Yorku a teraz bývalá barmanka získala aj kreslo v Snemovni reprezentantov.

Američanka hispánskeho pôvodu zasadne do Kongresu Spojených štátov amerických vo veku 29 rokov. A pravdepodobne sa stane hlavnou hviezdou mladej generácie demokratov, ktorým už nie sú cudzie pojmy ako socializmus, slovo, ktoré bolo v americkej politike dlho tabu.

Zároveň dokázala svojím príbehom a pracovitosťou pritiahnuť značnú pozornosť. Jej matka sa narodila v Portoriku, zatiaľ čo jej otec bol z newyorského Bronxu, ktorý pred tridsiatimi rokmi rozhodne nebol prívetivou štvrťou.

Rodinné problémy

Bol to však práve Bronx, kde najmladšia demokratka v Kongrese vyrástla a zrejme tiež získala svoju vášeň pre sociálne témy. Vyhliadky na lepší život získala predovšetkým vďaka svojmu vzdelaniu. Denne dochádzala do päťdesiat kilometrov vzdialenej školy v Yorktowne. Neskôr dokonca získala diplom z medzinárodných vzťahov a ekonómie na Bostonskej univerzite.

V tejto dobe tiež nakukla do zákulisia veľkej politiky, pracovala totiž pre vtedajšieho senátora Teda Kennedyho. Vtedy sa však ešte rozhodla so vstupom do politiky počkať a vrátila sa do rodného Bronxu, kde krátko pôsobila v Národnom hispánskom inštitúte.

Lenže v roku 2008 zomrel jej otec na rakovinu pľúc a ona sa pustila do dlhej ťahanice s úradmi o jeho dedičstvo. V tom istom roku tiež v zámorí udrela ekonomická kríza a rodina Ocasio-Cortézovcov sa dostala do problémov.

Jej matka bola nútená začať upratovať u iných ľudí doma a tiež šoférovať školské autobusy. Devätnásťročná Alexandria zobrala prácu barmanky a servírky v jednom newyorskom bare.

Od Sandersa k vlastnej kandidatúre

Do politiky ju to pritom prirodzene ťahalo a v prezidentských voľbe v roku 2016 našla svoj hlas. Bol ním sedemdesiatpäťročný senátor Bernie Sanders, ktorý v primárkach Demokratickej strany vyzval Hillary Clintonovú. Sanders je podobne ako Ocasio-Cortézova označovaný za jedného z najprogresívnejších politikov za Atlantikom.

Aj napriek Sandersovmu neúspechu však videla budúca politička potenciál, ktorý v súčasnej Amerike jeho myšlienky majú. Rozhodla sa preto za demokratov kandidovať sama, hoci veľké šance jej nikto nedával.

"Začala som svoju kampaň s papierovou taškou. Mala som letáky a písaciu podložku, non-stop som klopala na dvere a hovorila s ľuďmi z našej komunity," opisovala Ocasio-Cortézova svoje náročné začiatky.

Kontakt s voličmi sa, podobne ako v ďalších prípadoch v poslednej čase, ukázal ako kľúčový. Jej kampaň síce vyzbierala solídne financie na svoj chod, jej protivník mal však vo finančných zárukách stále výrazný náskok.

Joseph Crowley bol považovaný za jedného z najmocnejších demokratov krajiny, na straníckom rebríčku bol na štvrtom mieste. Na svoju kampaň vybral viac ako tri milióny dolárov, jeho mladá súperka desaťkrát menej.

"Naša kampaň sa sústredila primárne na americkú pracujúcu triedu so zameraním na ich ekonomickú, sociálnu a rasovú dôstojnosť. Špeciálne na tých, ktorí bývajú v Queense a Bronxe," uviedla pre televíziu MSNBC mladá kandidátka s latinskoamerickými koreňmi.

A to sa jej rozhodne vyplatilo. Keď totiž porazila Crowleyho ľudovo povedané o parník, šokovala tým nielen demokratov. Vzhľadom k silnému postavenie demokratov v New Yorku bolo už vtedy jasné, že ju kreslo v Kongrese pravdepodobne neminie. Čo sa v noci z utorka na stredu stalo skutočnosťou.

Kongres ako skúška ohňom

Do novembrových volieb išla s programom sľubujúcim bezplatné školstvo a zdravotníctvo. Navrhovala tiež, aby ľudia pracujúci na federálnej úrovni mali garanciu, že prácu nestratia.

Hoci sú tieto výdobytky v mnohých európskych krajinách normou, v USA to tak nie je. Preto je Ocasio-Cortézova považovaná za progresívnu socialistku a predstavuje "nádej pre demokratov," tvrdí denník The New York Times.

Veľká politika však rozhodne nebude čakať na Alexandriu Ocasio-Cortézovu s otvorenou náručou, štvrte Bronx a Queens, ktoré ju na výslnie demokratov vyniesli, človeka na zákulisné šachy vo Washingtone len ťažko pripravia.

Bude zaujímavé sledovať, či dokáže Ocasio-Cortézova zaujať úlohu autentickej hovorkyne mladej, progresívnej generácie, alebo sa nechá pretlačiť skúsenými politikmi z konkurenčnej aj vlastnej strany.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:47