StoryEditor

Bezdomovec nákupným vozíkom zaútočil na teroristu s nožom, v Austrálii je hrdinom

12.11.2018, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Zatiaľ čo ľudia Michaela Rogersa oslavujú, čelní predstavitelia polície štátu Viktoria sa ohľadne jeho reakcie na útok nezhodujú.

Austrálsky bezdomovec, ktorý sa pri piatkovom incidente v centre Melbourne snažil útočníkovi s nožom brániť v pohybe nákupným vozíkom, je oslavovaný ako hrdina. On sám sa tak však necíti, informovala agentúra Reuters. Pri útoku zahynul jeden človek a dvaja ďalší boli zranení.

Michael Rogers (46) sa na scéne ocitol vo chvíli, keď útočník pôvodom zo Somálska Hassain Khalifa Shire Ali (30) dobodal troch ľudí, zabil miestneho známeho reštauratéra a ďalších dvoch mužov zranil.

Užívatelia sociálnych médií začali Rogersovi hovoriť "muž s vozíkom" (trolleyman). Online charitatívna zbierka na jeho podporu do dnešného poludnia SEČ vyniesla asi 130 000 austrálskych dolárov (83-tisíc eur). "Náš hrdina je veľmi skromný a o tejto zbierke nemal tušenie," uvádza webová stránka GoFundMe. "Je úžasný. Myslíme si, že jeho snaha si zaslúži odmenu, ktorá mu naozaj pomôže."

V rozhovore pre austrálske médiá trval Rogers (46) na tom, že hrdina nie je. "Poslal som vozík priamo na neho a trafil som ho, ale úplne som ho nedal dole. Nie som hrdina," vyhlásil.

Denníku Melbourne's Age tiež povedal, že sa sám ocitol na zlej strane zákona. Striedavo vo väzení a na slobode strávil asi 20 rokov, vrátane päťročného trestu za násilné vlámanie. Dlhú dobu tiež bral drogy.

"Nemám dobrú skúsenosť s políciou," povedal Rogers novinám a dodal, že k svojmu piatkovému činu sa rozhodol "bez premýšľania".

Policajný komisár štátu Viktoria Graham Ashton povedal, že páchateľ mal tiež "nie príliš prepracovaný" plán, ako vyhodiť do vzduchu svoje vozidlo. To by malo za následok oveľa viac obetí. Do svojho pickupu umiestnil niekoľko plynových bômb, ktorých výbuch však zlyhal.

Shire Ali bol austrálskej federálnej polícii známy. V roku 2015 mu bola zrušená platnosť pasu kvôli tomu, že plánoval odcestovať do Sýrie, kde sa chcel pridať k teroristickej organizácii Islamský štát.

Zatiaľ čo ľudia Rogersa oslavujú, čelní predstavitelia polície štátu Viktoria sa ohľadne jeho reakcie na útok nezhodujú. Zástupca komisára Shane Patton povedal, že polícia bezdomovcovu pomoc na mieste činu oceňuje. "Niet pochýb o tom, že sa zachoval statočne," povedal radiu ABC a dodal, že "si jeho pomoci veľmi váži".

Na druhú stranu Pattonov nadriadený, hlavný komisár Graham Ashton, vyhlásil, že Rogersovo správanie mohlo viesť k tragickým dôsledkom. "Nerád kritizujem ľudí v tejto situácii, inštinktívne reagujú na to, čo sa deje pred nimi," povedal Ashton melbournskému radiu 3AW.

"Ale keby býval nákupný vozík trafil policajta a zrazil ho k zemi, a tým by sa útočník dostal nad neho, určite to mohlo mať tragické následky. V tomto prípade našťastie nemalo."

Premiér štátu Viktoria Daniel Andrews dnes potvrdil, že zosnulému reštauratérovi Sistovi Malaspinovi, ktorý bol veľmi obľúbený, bude pripravený štátny pohreb. Uvažuje sa aj o tom, že po ňom bude premenovaná ulica, kde prevádzkoval svoju kaviareň.

01 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 02 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 03 - Modified: 2024-04-17 12:08:19 - Feat.: - Title: Veľkú koralovú bariéru pri Austrálii zasiahlo rekordné blednutie. Dôvodom sú vysoké teploty 04 - Modified: 2024-04-17 11:19:17 - Feat.: - Title: Z krásnej modelky je vráskavá bezdomovkyňa: Bojuje o prežitie, zbiera smeti, špaky a matrace 05 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:06