StoryEditor

Babišov syn prehovoril o kauze "Čapí hnízdo": Nevedel som, čo podpisujem, držali ma na Kryme

13.11.2018, 07:59
Autor:
iDnesiDnesČTKČTK
Andrej Babiš ml. vo Švajčiarsku povedal, že sa v minulosti kvôli konfliktu s políciou dostal do Národného ústavu duševného zdravia.

Syn českého premiéra Andreja Babiša tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otca kvôli kauze "Čapí hnízdo" držali na Kryme. Český premiér podľa neho chcel, aby zmizol z Česka. V reportáží na webe Seznam Zprávy tiež povedal, že podpisoval dokumenty týkajúce sa Bocianieho hniezda, ale nevedel, čo podpisuje.

Babišov syn Andrej uviedol, že bol ako pacient hospitalizovaný v Národnom ústave duševného zdravia a v súčasnosti berie lieky.  

"Môj syn je psychicky chorý. Berie lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou chorobou. Môjho syna nikto neuniesol, z ČR odišiel dobrovoľne," povedal Andrej Babiš.

Predstavitelia opozície v reakcii na reportáž požadujú, aby premiér podal vysvetlenie, niektorí chcú vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde.

"Zavrieme ťa, alebo pôjdeš na prázdniny"

Andrej Babiš ml. vo Švajčiarsku povedal, že sa v minulosti kvôli konfliktu s políciou dostal do Národného ústavu duševného zdravia, kde sa stretol s psychiatričkou Ditou Protopopou. Tá tento rok kandidovala v komunálnych voľbách za hnutie ANO, ktoré vedie Andrej Babiš starší.

Po vypuknutí kauzy "Čapí hnízdo" manžel Protopopov Petr údajne odviezol Babišovho syna na ukrajinský polostrov Krym. "Zneužil toho, že môj otec, chcel, aby som zmizol. Kvôli stíhaniu Bocianieho hniezda," povedal Babišov syn.

"Povedala mi (Protopopová): máš na výber, buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, buď tu budeš, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny," povedal Andrej Babiš mladší. "On (Protopopov) mi povedal na Ukrajine: Ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený," uviedol.

Protopopov sa podľa svojich slov bál, a preto to oznámil na českej polícii, že bol unesený. Polícia sa podľa predchádzajúcich správ portálov Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zaoberala, ale neodhalila žiadne porušenie.

Dohliadajúci prokurátor Jaroslav Šaroch teraz prvýkrát oficiálne pripustil, že zvažuje rozdelenie kauzy. A že sa stále nepodarilo vypočuť všetkých obvinených.

Môže ísť o veľký škandál

Babišov syn teraz žije vo Švajčiarsku a má aj tamojšie občianstvo. Webu Zoznam Správy Andrej Babiš mladší povedal, že teraz berie lieky a má lepšieho lekára. Manželia Protopopovci sa k tomu zatiaľ nevyjadrili.

Premiér Babiš v minulosti uvádzal, že v čase, keď farma "Čapí hnízdo" získala dotáciu, vlastnili ju jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky, terajšej manželky Moniky Babišovej. "Pozitívne si pamätám, že som niečo podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem," povedal teraz Babišov syn portálu Zoznam Správy.

Predstavitelia opozičných strán v reakcii na vyjadrenie Babišovho syna žiadajú, aby premiér situáciu vysvetlil. "Zajtra (v utorok) navrhnem na predsedníctve a poslaneckom klube KDU-ČSL vyvolanie hlasovania o vyslovení nedôvery tejto vláde," povedal na twitteri podpredseda ľudovcov Marian Jurečka.

"Zistené skutočnosti môžu znamenať veľký škandál. České súdy musia teraz v prvom rade určiť znalca, ktorý posúdi, či je Andrej Babiš mladší skutočne nespôsobilý trestného konania alebo ide len o účelové vyhýbanie sa trestnému stíhaniu, "uviedol na twitteri predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

01 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 02 - Modified: 2024-04-10 18:31:37 - Feat.: - Title: Podozrenie o podvode v kauze Čapí hnízdo dôkazy nepreukázali. Dôkazy neboli dostatočné 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:37