Reuters
StoryEditor

"Odkážte šéfovi, že misia bola splnená." Nahrávka ukazuje, že Chášukdžího dali zavraždiť z najvyšších miest

13.11.2018, 10:22
Autor:
ČTKČTK
Spôsob vraždy Džamala Chášukdžího šokoval podľa tureckého prezidenta aj člena saudskej tajnej služby.

Z audionahrávok zachytávajúcich vraždu saudského novinára Džamala Chášukdžího a jej prípravu vyplýva, že odstránenie tohto kritika saudského korunného princa zosnovalo zrejme najvyššie vedenie v Rijáde.

S odvolaním sa na tri zdroje oboznámené s nahrávkami to napísal denník The New York Times. Turecké médiá dnes citovali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podľa ktorého spôsob vraždy šokoval po vypočutí nahrávky aj člena saudskej tajnej služby.

Musel to urobiť niekto závislý

"Tie nahrávky sú naozaj desivé. Keď ich počul člen saudskej tajnej služby, bol šokovaný a povedal, že to musel urobiť niekto závislý na heroíne," povedal novinárom Erdogan cestou z víkendovej návštevy Francúzska, kde bol pri príležitosti 100. výročia konca prvej svetovej vojny .

Podľa skorších správ tureckých médií bol Chášukdží 2. októbra na saudskom konzuláte v Istanbule brutálne zavraždený a jeho telo asi rozpustené v kyseline.

Telo Chášukdžího sa zatiaľ nenašlo. Rijád pôvodne vraždu popieral, priznal ju až viac ako o dva týždne neskôr, poprel však, že by s operáciou malo niečo spoločné najvyššie vedenie. Prehliadku konzulátu však umožnil Rijád tureckým úradom až dva týždne po zabití novinára.

Nahrávky posunuli ďalej

Tureckí vyšetrovatelia poskytli minulý týždeň niekoľkým krajinám nahrávky, ktoré získala turecká tajná služba a ktoré podľa tureckých médií zachytávajú vraždu aj jej prípravu.

"Dali sme tie nahrávky každému, kto prejavil záujem. Naša tajná služba nič neskrýva," povedal Erdogan. Podľa neho ich dostali Saudská Arábia, USA, Nemecko, Francúzsko, Británia či Kanada.

Ankara už dlhšiu dobu tvrdí, že za vraždou novinára stojí najvyššie vedenie v Rijáde. Podľa tureckých vyšetrovateľov prišlo do Istanbulu v deň Chášukdžího vraždy 15 saudských Arabov, medzi nimi členovia ochranky korunného princa, členovia saudskoarabskej tajnej služby i forenzný expert.

Telefonát ako dôkaz

Denník The New York Times v pondelok na svojich internetových stránkach napísal, že člen saudského komanda volal krátko po vražde svojmu nadriadenému. Podľa denníka mu zrejme povedal, nech odkáže "svojmu šéfovi", že "misia bola splnená".

Denník sa odvoláva na tri zdroje, ktoré si vypočuli nahrávky od tureckej tajnej služby.

Podľa amerického denníka je to silný dôkaz, že za vraždou stoja ľudia z blízkeho okolia korunného princa Muhammada bin Salmána, hoci na nahrávkach nie je konkrétne meno.

Silná kritika, ale žiadne opatrenia

"Je to celkom dobrý usvedčujúci dôkaz," citoval denník bývalého člena americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Bruca Riedela. Telefonát o "splnenej misii" podľa tureckých vyšetrovateľov uskutočnil zrejme Mahir Abdalazíz Mutrib, ktorý princa často sprevádzal na zahraničných cestách ako bodyguard.

Novinár Chášukdží žil od vlaňajška v USA a vo svojich článkoch kritizoval najvyššie vedenie Saudskej Arábie, vrátane korunného princa. Na konzulát v Istanbule išiel koncom septembra pre doklady, aby sa mohol oženiť s tureckou snúbenicou. Termín ďalšej schôdzky mu stanovili na 2. októbra, kedy už z konzulátu nevyšiel.

Vražda Chášukdžího vzbudila veľké slovné pobúrenie z viacerých krajín, ale skoro žiadne konkrétne kroky voči Saudskej Arábii, ktorá je ropnou veľmocou a spojencom USA na Blízkom východe.

01 - Modified: 2018-10-24 11:43:47 - Feat.: 0 - Title: Trump o vražde Chášukdžího: Bolo to totálne fiasko. Všetko čo spravili, spravili zle 02 - Modified: 2018-10-24 12:02:43 - Feat.: 0 - Title: Pozval by som novinárov na večeru k Saudom, citoval Zeman vtip o vražde 03 - Modified: 2018-11-02 07:24:57 - Feat.: 0 - Title: Saudský princ označil zavraždeného novinára Chášukdžího za nebezpečného radikála 04 - Modified: 2018-11-02 18:56:18 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa stále nenašlo telo zavraždeného Chášukdžího? Odpoveď môže byť desivá
01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:40