Mafra/Michal Sváček
StoryEditor

Šialenosť, alebo krok dopredu? NHL hovorí o založení klubov v Európe

16.11.2018, 18:10
Hlavným problémom pri založení jedného alebo viacerých klubov NHL v Európe by bolo bezpochyby cestovanie.

Kanadsko-americko-európska NHL. Znie to bláznivo, že? Pokiaľ ale opomenieme krkolomnosti samotného slova, zas tak veľký úlet to byť nemusí. Vrchní ligoví predstavitelia totiž vyslovili odvážnu myšlienku, že začlenenie európskeho klubu do najslávnejšej hokejovej ligy sveta bude časom nevyhnutné.

Len si to predstavte. Je začiatok júna, hokejové majstrovstvá sveta už sú hotovou vecou a finálová séria extraligy vám už pripadá ako história. Napriek tomu sa dostavíte na zimný štadión, kde sa počas horúceho večera stretne európsky tím vo finálovej sérii NHL o slávny Stanley Cup.

Utopický nápad možno nie je od reality ďaleko tak, ako sa môže zdať. Šéf hráčskej asociácie (NHLPA) Donald Fehr odpovedal na otázku, či si vie predstaviť stáleho účastníka NHL na druhej strane oceánu: 

"Pokiaľ bude istota, že to bude fungovať? Prečo nie. Čím skôr, tým lepšie," vyslovil odvážnu myšlienku Fehr. Ale ešte raz zopakoval: "Nesmieme sa s tým ponáhľať. Musia sa schváliť financie a prepracovať zápasový kalendár. Bez toho a ďalších podstatných krokov to rozbehnúť nechceme."

Vytvorenie transoceánskej ligy

Inak je ale Fehr nadšený myšlienkou na vytvorenie prvej transoceánskej ligy. "Bol by to mimoriadny počin, pre všetkých. Neviem, či dovtedy vydržím vo funkcii, ale skôr alebo neskôr na založenie európskeho klubu určite dôjde."

Jeho slová podporil druhý najmocnejší muž NHL Bill Daly, podľa ktorého je európsky mančaft v lige tiež jasná vec. Len to nebude lusknutím prsta. "Áno, viem si to veľmi dobre predstaviť. V dohľadnej dobe to ale nebude," bol opatrný v odhadoch.

Masy fanúšikov 

Presnejšie hovoril Daly o dvoch hlavných dôvodoch, prečo by mala súťaž so 111 ročnou tradíciou zapustiť korene v Európe.

Tým prvým je široká fanúšikovská základňa. Hokej je v mnohých európskych krajinách jedným z najsilnejších športov a jeho priaznivci pochopiteľne hojne sledujú to najlepšie, čo im môže ponúknuť. Aj napriek časovému posunu.

"NHL ide v Európe na odbyt, z veľkej časti vďaka spoločnostiam vlastniacim televízne práva. Len počas mesiaca a pol novej sezóny sme mohli v tomto smere pozorovať enormný záujem," pochvaľoval si Daly.

Liga už teraz vychádza európskemu divákovi v ústrety, keď sa víkendovými zápasmi popoludní amerického času triafa do európskeho večerného prime-timu.

Európske hviezdy

Druhým argumentom je premena národnostného zloženia hráčskej základne. Už sú dávno preč tie doby, kedy drvivú väčšinu NHL tvorili Severoameričania. "Liga má plno hviezd z mnohých rôznych krajín," narážal Daly na hokejové ikony z Fínska, Švédska, Ruska alebo Česka.

Hlavným problémom pri založení jedného alebo viacerých klubov NHL v Európe by bolo bezpochyby cestovanie. Niekoľko rokov starý návrh počítal s tým, že by vznikla rovno celá divízia o piatich európskych tímoch.

Každý z nich by sa dvakrát za sezónu vypravil na turné po Severnej Amerike, zvyšné zápasy by odohrali európske kluby medzi sebou. Každý americký celok by sa zase raz za sezónu vydal na Starý kontinent.

S podobnou variantom zrejme koketujú funkcionári aj tentoraz. Okrem Prahy sa ako o možných adeptoch pre NHL hovorí aj o Štokholme, Helsinkách, Moskve, Londýne, Zürichu alebo Berlíne. Zostáva otázkou, kedy na tak megalomanskú zmenu skutočne dôjde.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:30