Reuters
StoryEditor

Masívne protesty vo Francúzsku, do blokády ciest sa zapojilo vyše 280-tisíc ľudí

17.11.2018, 19:32
Autor:
TASRTASR
Protesty si vyžiadali život jednej ženy, 227 ľudí utrpelo zranenia.

Do blokády ciest na protest proti zvyšovaniu daní, životných nákladov a cien pohonných látok sa v sobotu vo Francúzsku zapojilo približne 282-tisíc ľudí, ktorí blokovali dopravu alebo sa zhromaždili na asi 2000 miestach krajiny. Informovalo o tom v sobotu večer francúzske ministerstvo vnútra.

Protesty si vyžiadali život jednej ženy. Svojím autom ju zrazila vodička, ktorá spanikárila, keď dav protestujúcich obkľúčil jej vozidlo a začal búchať po karosérii. Žena mala v aute dcéru, ktorú viezla do nemocnice. Polícia vodičku na mieste zadržala. Incident sa stal v mestečku Pont-de-Beauvoisin v regióne Rónske Alpy na východe Francúzska.

Francúzske ministerstvo vnútra v sobotu podvečer podľa portálu Franceinfo.fr dodalo, že počas protestov utrpelo zranenia 227 ľudí, pričom stav šiestich z nich je vážny. Medzi zranenými je aj asi desať policajtov.

Počas blokády ciest polícia zadržala 117 ľudí, pričom 73 z nich bolo ešte aj podvečer vo vyšetrovacej väzbe. Polícia spresnila, že tieto osoby boli zadržané kvôli neuposlúchnutiu rozkazu, vyhrážkam, či vzbure, ale aj za snahu vynútiť si prejazd cez demonštrantmi zatarasené cesty.

Bilanciu o počte účastníkov protestu zverejnil podvečer na tlačovej konferencii v Paríži minister vnútra Christophe Castaner, ktorý demonštrantov súčasne vyzval, aby sa "z bezpečnostných dôvodov" vrátili do svojich domovov. Uistil ich pritom, že "vláda pochopila", čo jej svojou akciou odkázali.

Dodal, že "ako každý člen vlády rešpektuje právo (občana) demonštrovať". Súčasne však vyhlásil, že ešte viac je oddaný úcte k zákonom a jeho nositeľom, "mužom a ženám, ktorí boli zranení a vystavení urážkam davu".

Organizátori protestov i niektorí opoziční politici následne vládu obvinili, že zámerne uvádza nižší počet účastníkov blokád, ktorých poznávacím znakom boli žlté reflexné vesty.

Viacerí diskutéri na interentových fórach kritizovali, že niektorí "blokádnici" po skončení svojej akcie ničili autá či mestský mobiliár.

Časť diskutérov tiež obvinila vládu, že nepodnikla dostatočné bezpečnostné opatrenia a neposilnila policajné hliadky. Ministerstvo vnútra sa bránilo, že rozsah protestných akcií sa nedal odhadnúť vopred, keďže na rozdiel od odborárskych protestov "nemali jasného organizátora", šlo o podujatie iniciované cez Facebook.

Francúzske médiá informovali, že časť demonštrantov zostáva na svojich miestach aj počas noci a v blokádach chcú pokračovať aj v nedeľu.

01 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 02 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:50