StoryEditor

Smart riešenia: Tam, kde je spotreba energií v desiatkach tisícoch, je návratnosť okamžitá

25.11.2018, 09:00
Účet za energiu dokáže urobiť obciam aj domácnostiam škrt cez rozpočet. Sme schopní na ňu míňať veľa peňazí – a častokrát zbytočne. Ako menej zaťažiť rozpočet, peňaženku aj prírodu? Nie len o tom sme sa rozprávali s Jánom Michlíkom, členom predstavenstva Slovak Smart City Cluster.

Čo všetko si pod pojmom „smart riešenia“ máme predstaviť? A ako dokážu pomôcť pri šetrení energie?

V princípe akékoľvek opatrenia, nielen technické ale i procesné alebo organizačné, ktoré prinesú efektívnejšiu spotrebu energií, úsporu času a nákladov pri chode mesta alebo zefektívnenie a skvalitnenie života ľudí, sa dajú nazvať „smart“. Nájsť v slovenčine synonymum, ktoré by výstižne vystihovalo význam tohto anglického slova, nie je jednoduché. Veľakrát je toto slovo  spájané s pomenovaním novej generácie mobilných telefónov (smartfón) a tým dostáva silno technický podtón. Pomocou smartfónov dnes síce vieme zautomatizovať a ovládať takmer všetko čo súvisí s modernou technikou, no nezabúdajme na opatrenia ktoré sú mnohokrát efektívnejšie a súvisia len s použitím zdravého rozumu alebo robením vecí iným spôsobom. V energetike častokrát pomôžu jednoduché pripomienky ekologického správania sa vo verejných priestoroch, alebo osveta v oblasti šetrenia obmedzených prírodných zdrojov.

Ak sa však pozrieme na pridanú hodnotu z pohľadu prínosu jednoduchých technických opatrení, asi najhodnotnejšie je získanie podrobného prehľadu kedy a za čo platíme, prípadne sa dozvieme ako efektívne s energiami narábame pri porovnaní s podobnými subjektmi. Častokrát samosprávy ale i komerčné subjekty platia vysoké faktúry bez toho, že by mali čo i len trochu prehľad, čo sa v danej sume za celoročné energie skrýva.

Koľko energie je možné takými riešeniami ušetriť?

Z rôznych inštitúcií, ktoré aplikovali opatrenia v minulosti, vieme, že napríklad jednoduchou zmenou správania sa ľudí vieme ušetriť niekedy aj desiatky percent. Na základe detailnej analýzy dát spotreby energie a navrhnutím jednoduchých opatrení sa väčšinou dostaneme na úroveň päť až osem percent. Ak však ideme ďalej a použijeme tieto dáta napríklad na úpravu kvality elektrickej energie alebo zníženie maximálnej rezervovanej kapacity, táto úroveň šetrenia sa môže aj strojnásobiť. Ak sa ale už bavíme o forme zmeny výroby energií alebo komplexnejších zásahov do budov a energetických sústav, je potrebné brať do úvahy či vyhodnocujeme výšku investície s množstvom ušetrenej energie, alebo prihliadame aj na celkové zníženie historického dlhu budov. V tých totiž niekedy nájdeme zariadenia, ktoré by už prakticky nemali fungovať a ich výmena je nevyhnutná.

Prečo by podľa vás mali byť pre mestá zaujímavé smart riešenia?

Logicky najväčší dopyt po inštalácii týchto riešení je v komerčnej sfére, kde ekonomické zmýšľanie je prirodzeným javom. Známy výrok „Najľahšie zarobené peniaze sú tie ušetrené“ platí v energiách dvojnásobne. Preto podľa mňa každá zodpovedná samospráva by mala tento trend nasledovať a začať šetriť čo najskôr. Takto vedenie obce či mesta svojim obyvateľom dá jasne najavo, že efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi im nie je ľahostajné .

Aké smart riešenie by sa podľa vás malo stať súčasťou každého mesta?

Ako som už naznačil skôr, základný predpoklad na efektívne rozhodovanie o správe majetku je získať kvalitné dáta, z ktorých vieme vyrozumieť dôležité informácie o chode mesta či obce. Pri energiách sú to práve dáta o reálnej spotrebe v budovách poprípade jej kvalite, o tom, koľko a kedy ju potrebujeme najviac a aké vplyvy na jej spotrebu majú iné javy, ako napríklad ročné obdobia, obdobia sucha, pracovné dni vs. dni pracovného voľna, vyťaženosť stránkových dní a podobne. Takto si mesto urobí dokonalý poriadok, zistí svoje reálne potreby či trendy a následne môže aplikovať rôzne inovatívne spôsoby pre dosiahnutie vyššej efektivity alebo ochrany životného prostredia.

Ktoré by bolo podľa vás vhodné aj pre historické mestá? Ako by sa dali do nich aplikovať bez väčších zásahov?

Pri obmedzení rôznych zásahov do interiéru sú preferované neinvazívne technológie, ktoré sú napríklad dobre využiteľné pri SMART meteringu (diaľkovému odpočtu stavu spotreby vody, plynu či elektrickej energie). Ultrazvukové meradlá prietokov vody, alebo jednobodové snímače spotreby elektrickej energie s následnou analýzou jej využitia konkrétnymi spotrebičmi sú trendy, ktoré sa veľmi dobre osvedčili pri ťažko dostupných a komplikovaných inštaláciách nových meračov.  

Ako si môžu mestá dovoliť financovať takéto projekty?

Tam, kde je spotreba energií rádovo v desiatkach tisícov eur, je návratnosť okamžitá, respektíve nasadenie SMART meteringu viete okamžite preinvestovať úsporou z jednoduchých opatrení. Niektoré spoločnosti vedia ponúknuť tieto riešenia bez poplatku s tým, že mestám pomôže „upratať“ elektrickú energiu, kedy návratnosť takejto investície spolu s prevádzkou služby detailného reportingu vie byť od troch do piatich rokov. Tu sa však hneď otvára možnosť šetrnejšieho narábania s vodou, respektíve efektívnejšieho využitia tepla. Preto pojem garantovaná energetická služba častokrát prináša modernizáciu a inovácie, na ktoré by obce a mestá hľadali zdroje len veľmi ťažko.

Čo takéto riešenia znamenajú pre obyvateľov miest? Ako im môžu uľahčiť život?

Ak sa mesto rozhodne inštalovať podobné technológie pre diaľkový odpočet priamo v bytových domoch, prípadne aj na päte jednotlivých bytov, získa tak efektívny nástroj pre získanie prehľadu o spotrebe obyvateľmi. Tu má mesto ideálnu príležitosť pomôcť napríklad pri stratách energetického média, alebo zefektívni správcovským spoločnostiam pravidelné ročné odpočítavanie meračov. Avšak každé rozumné mesto by malo mať ambíciu lepšie využiť tieto zaujímavé dáta. Kontinuálnym odmeňovaním tých jednotlivcov, ktorí pri udržaní úrovne komfortu a kvality života chránia zdroje našej prírody čo najlepšie, vie mesto inšpirovať všetkých ostatných občanov, aby pristupovali k vzácnym zdrojom našej planéty čo najhospodárnejšie.

Z pohľadu mestských budov sú to práve školy a škôlky, ktoré vďaka inštalácii SMART meteringu môžu sledovať navyše kvalitu ovzdušia v triedach, a tak zabezpečiť zdravé podmienky pre štúdium našich detí (hodnota CO2, intenzita osvetlenia a podobne).

Akú formu majú tieto smart riešenia? Ide napríklad o nejakú aplikáciu do telefónu alebo čo si pod týmto pojmom máme predstaviť?

Samozrejme každé riešenie môže mať rôzne formy prevedenia. Ak hovoríme o technických hardvérových prvkoch na získavanie dát z meračov, ide o akúsi nadstavbu na snímanie impulzov výstupov existujúcich meračov a posielanie ich zmeny stavov cez nízkopásmové siete do centrálnej databázy. Následne interpretácia dát môže byť v rôznych facility-manažment softvéroch na správu budov, ale taktiež si človek môže kontrolovať tieto dáta cez mobilnú aplikáciu. Ak hovoríme napríklad o elektromeroch s pokročilou NIALM Montreal metódou analýzy dát, mobilná aplikácia okrem prehľadu o tom, ktorý spotrebič spotreboval aké množstvo energie, vie upozorniť majiteľa bytu aj na rôzne anomálie napríklad push-up notifikáciou (otvorené dvere na chladničke, ponechaná zapnutá žehlička a podobne). Najväčší prínos pre mesto je však energetické poradenstvo vo forme konzultácií nad nameranými dátami, aby efekt zo získaných informácií bol čo najväčší.

Autorka je študentkou kurzu Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov. Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 03 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 04 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 05 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:57