TASR/AP
StoryEditor

Ježiš vás miluje, kázal Američan indickému kmeňu. Ten ho potom zabil

22.11.2018, 12:30
Autor:
dttdtt
John Allen Chau chcel kmeňu Sentinelcov predstaviť Ježiša a kresťanské učenie.

Americký misionár John Allen Chau, ktorého minulý týždeň zabili príslušníci indického kmeňa Sentinelcov, sa s nimi predtým pokúšal spriateliť a zoznámiť ich s kresťanskými hodnotami. Izolovanému kmeňu ponúkal ryby a nosil im malé darčeky. "Bože, nechcem umrieť," napísal si do denníka tesne predtým, než sa vydal na svoju poslednú výpravu.

Dvadsaťšesťročný dobrodruh a misionár Chau sa na súostrovie Andamany a Nikobary v Bengálskom zálive vydal preto, aby sa pokúsil nadviazať styk s kmeňom Sentinelov a to napriek tomu, že jeho členovia po stáročia odmietajú kontakt s okolitým svetom a na pokusy o interakciu reagujú násilím.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

John Allen Chau

Príspevok, ktorý zdieľa John Chau (@johnachau),

Hovoril ich jazykom

Chau cestu opísal v denníku, ktorý teraz zverejnila jeho matka. Najprv si prenajal rybársky čln a neďaleko ostrova Severný Sentinel presadol na kanoe, na ktorom sám doplával k pobrežiu.

Do poznámok si zapísal, že obyvatelia ostrova merajú asi 165 centimetrov a majú tvár pomaľovanú žltou farbou. Keď sa na nich pokúsil prehovoriť ich jazykom a zaspieval "zbožné piesne", reagovali podľa neho agresívne.

"Predstaviť im Ježiša stojí za to"

"Zakričal som na nich: Volám sa John, milujem vás a Ježiš vás tiež miluje," zapísal si Chau. Jeden z obyvateľov na neho potom vystrelil šíp, ktorým trafil jeho vodeodolnú bibliu.

"Možno si myslíte, že som blázon, ale myslím, že predstaviť Ježiša týmto ľuďom stojí za to," napísal v poslednej správe, ktorú 16. novembra poslal svojej rodine krátko predtým, než vyrazil za Sentinelcami. "Bože, nechcem umrieť," napísal potom domov.

Nasledujúci dňa rybári zazreli, ako sentinelský kmeň pochováva jeho telo na pláži.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Kayaking the tropics in this endless summer. #offseason #adventure #tropics #orukayak #perkyjerky #wild #theoutbound #origamikayak #neverstopexploring

Príspevok, ktorý zdieľa John Chau (@johnachau),

"Stále verím, že je nažive. Modlím sa za neho," uviedla jeho matka pre denník The Washington Post. "Bol to milovaný syn, brat, strýko a náš najlepší priateľ. Pre ostatných bol kresťanským misionárom, futbalovým trénerom a horolezcom. Miloval boha a pomáhal ľuďom v núdzi. Voči Sentinelcom cítil iba lásku," napísala jeho rodina.

Chau prevádzkoval čulý instagramový účet, na ktorom zdieľal fotografie zo svojich ciest po po celom svete, v galérii má fotografie z Afriky, prisatých pijavíc alebo hadieho uštipnutia. Dobrodruh usporadúval tiež misijné výpravy pre študentov z univerzity v Oklahome, ktorú sám vyštudoval. V jednom z príspevkov uviedol, že je nasledovníkom kresťanskej skupiny "Cesta".

Vstup do oblasti je zakázaný

Chau podľa miestnej polície na súostrovie Andamany a Nikobary pricestoval v polovici októbra na turistické vízum. Za cestu na Severný Sentinel zaplatil pätici rybárov, ktorí ho k ostrovu dopravili 14. novembra.

Živého ho naposledy zahliadli o dva dni neskôr. Vzhľadom k tomu, že indická vláda vstup do chránenej oblasti prísne zakazuje, polícia zatkla za napomáhanie nielen rybárov, ale aj jedného z Chauových priateľov.

"Prečo musí byť na tak nádhernom mieste toľko smrti? Dúfam, že to nie je jedna z mojich posledných poznámok, ale ak áno, je to pre slávu Božiu," píše sa v Chauově denníku.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:38