FACEBOOK/WITHINNIGERIA
StoryEditor

Otec na Facebooku "predal" 16-ročné dievča. Za stovky kráv, luxusné autá, loď a mobilné telefóny

23.11.2018, 09:31
Podľa organizácie Plan International, ktorá sa snaží brániť práva detí, prejavila záujem o dievča pätica mužov.

Facebook čelí masívnej kritike. Dovolil totiž na svojich stránkach aukciu šestnásťročného dievčaťa z Južného Sudánu. Jej rodina ju dala za ženu mužovi, ktorý za sobáš ponúkol najvyššiu cenu. Dievča bolo vydražené za luxusné dopravné prostriedky, značnú sumu peňazí a dobytok.

Päťsto kráv, tri luxusné automobily, dva bicykle, loď, niekoľko mobilných telefónov a 13 800 dolárov. To všetko získala rodina dievčaťa menom Nyalong Ngong Deng za sobáš s neznámym mužom. Podľa vládnych zdrojov Južného Sudánu ide o vôbec najväčšiu transakciu za manželstvo vo vojnou rozvrátenej krajine, uviedol server americkej televízie ABC.

Podľa organizácie Plan International, ktorá sa snaží brániť práva detí, prejavila záujem o dievča pätica mužov. Jedným z nich bol aj vysoko postavený vládny úradník, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu zástupcu guvernéra v jednom z východných regiónov.

Vláda postup obhajuje

Inzerát, ako by sa dal nazvať príspevok s ponukou na sobáš, sa objavil na Facebooku 25. októbra 2018. Medzinárodnej spoločnosti však trvalo viac ako dva týždne, než príspevok zmazala. Dievča už pritom bolo šesť dní vydaté za muža, ktorý dal otcovi najvyššiu ponuku. Stala sa tak jeho deviatou ženou.

"Nemôžete to vnímať ako prihadzovanie, akoby to bola aukcia. Nie je to prihadzovanie. Ale chápem, že keď sa na to pozeráte očami Európana, tak sa to tak môže zdať," uviedol hovorca vlády Ateny Wek Ateny.

"Toto barbarské využitie moderných technológií je pripomienkou dávnych trhov s otrokmi," uviedol v reakcii na spôsob dohodnutia sobáša George Otim, riaditeľ spoločnosti Plan International v Južnom Sudáne. Otim ďalej vyzval vládu, aby okamžite potrestala úradníka, ktorý sa podieľal na prihadzovaní v pochybnej aukcii.

"To, že tá dievčina mohla byť predaná na manželstvo na najväčšej sociálnej sieti na svete, je pre mňa v tejto dobe úplne nepochopiteľné," povedal Otim.

Facebook bráni svoje opatrenia

Vedenie sociálnej siete Facebook uviedlo, že príspevok porušil ich politiku a bol stiahnutý vo chvíli, keď sa o ňom spoločnosť dozvedela. "Neustále sa snažíme zlepšovať metódy, ktorými identifikujeme neprístojný obsah na našich stránkach. Navyšujeme aj naše ochranné a bezpečnostné tímy na viac ako tridsaťtisíc zamestnancov a investujeme do nových technológií," píše vo vyhlásení pre médiá.

"Všetky formy obchodovania s ľuďmi, či už ide o stránky, príspevky, reklamy či skupiny, sú na Facebooku zakázané. Odstránili sme príspevok a zablokovali účet osoby, ktorá post na Facebook pridala," uviedla spoločnosť pre server CNN.

Hoci spoločnosť tvrdí, že sa neustále snaží zlepšovať rôzne spôsoby rozpoznávania problémového obsahu, neodpovedala na otázku, prečo jej trvalo viac ako štrnásť dní, než bol príspevok stiahnutý.

Podľa organizácie Národná aliancia ženských práv Južného Sudánu to však nebola rodina dievčaťa, kto príspevok na sociálnu sieť umiestnil, ale niekto z miestnej komunity. Zisky z "predaja" však putovali rodine.

"Niekoľkým kolegom sa podarilo dostať sa k matke nevesty," oznámila médiám Suzy Natanaová zo spomínanej organizácie. Dodala, že svadba sa odohrala 3. novembra 2018. "Porušovanie práv žien je veľký problém v Južnom Sudáne, ale zjavne je to tiež problém pre Facebook, že tieto záležitosti prebiehajú na ich platforme."

Nejde o aukciu, tvrdia miestni

Podľa dát UNICEF je viac ako polovica dievčat v Južnom Sudáne vydatá pred dovŕšením veku 18 rokov, hoci je to v krajine nelegálne. Hoci juhosudánska vláda tieto praktiky oficiálne odsudzuje, nemôže vraj regulovať lokálne kultúrne normy.

Južný Sudán už roky zožiera chudoba, nestabilita a vysoká miera negramotnosti. Všetky tieto problémy podľa aktivistov zvyšujú výskyt detských svadieb. Množstvo komunít ich však vníma ako spôsob ochrany dievčaťa pred predmanželským sexom a nechceným tehotenstvom.

Podľa ženskej organizácie Rovnosť teraz (Equality Now) je dobre, že Facebook pôvodný príspevok stiahol. Jej vedenie sa však obáva, že by mohol vzniknúť precedens a ďalšie rodiny by tak mohli využívať sociálne médiá k získaniu väčších ven.

01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-03-01 20:23:33 - Feat.: - Title: V Južnom Sudáne naďalej pretrváva konflikt, násilie a beztrestnosť 03 - Modified: 2024-02-02 17:09:55 - Feat.: - Title: Najmenej 39 ľudí zahynulo v bojoch medzi dvoma skupinami pastierov v Južnom Sudáne 04 - Modified: 2024-01-25 07:08:40 - Feat.: - Title: Nemecko predĺžilo účasť armády na misiách v Stredozemnom mori a Južnom Sudáne 05 - Modified: 2023-03-16 06:03:34 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN schválila predĺženie misie OSN v Južnom Sudáne o ďalší rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:36