Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí v Budapešti vyjadrili podporu Sorosovej univerzite

24.11.2018, 16:38
Autor:
ČTKČTK
Demonštranti vyzývali k ochrane akademických slobôd.

Tisíce ľudí sa dnes zapojili do študentského protestu v Budapešti, počas ktorého jeho účastníci požadovali, aby v meste zostala Stredoeurópska univerzita (CEU) založená americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom.

Demonštranti zároveň vyzývali k ochrane akademických slobôd. Univerzita nedávno oznámila, že ak do 1. decembra nedostane zo strany maďarskej vlády garanciu ohľadom akademickej slobody, presunie svoje pôsobenie do Viedne.

Vláda v Budapešti obviňuje CEU, jednu z najlepšie hodnotených univerzít v Maďarsku, že v krajine nepôsobí v súlade s platnými predpismi. CEU sídli v Budapešti, ale pôvodne je akreditovaná v americkom štáte New York. Vlani prijatá úprava maďarského školského zákona, očividne namierená práve proti Stredoeurópskej univerzite, zrušila povolenie na činnosti registrovaným zahraničným univerzitám, ktoré nevyučujú vo svojich domovských krajinách.

CEU už novo stanovené podmienky splnila, maďarská vláda s ňou však zatiaľ nepodpísala zmluvu, vďaka ktorej by vysoká škola mohla v Budapešti aj naďalej pôsobiť.

Protest sa uskutočnil pri Korvínovej univerzite v Budapešti. Ako účastníci demonštrácie uviedli, hodnoty, ako sú slobodné myšlienky a otvorená debata (ktoré vždy presadzovala aj univerzita CEU), je potrebné brániť.

"CEU reprezentuje slobodné vzdelanie a rozmanitosť. Už mám dosť toho, čo sa tu deje," citovala agentúra Reuters jednu z účastníčok demonštrácie, 63-ročnú dôchodkyňu Mariu Palmaiovu.

Maďarský premiér Viktor Orbán považuje Sorosa za svojho úhlavného nepriateľa a útoky proti nemu sú jednou z jeho častých tém.

Kvôli represívnemu tlaku zo strany súčasnej maďarskej vlády z Budapešti odišla už Sorosova nadácia Open Society Foundation (OSF).

Orbán pritom koncom 80. rokov študoval v Británii vďaka štipendiu od Sorosovej nadácie. Teraz Sorosa pravidelne obviňuje z toho, že stojí za plánom zaplaviť Európu migrantmi, a zničiť tak európsku civilizáciu.

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:40