Reuters
StoryEditor

Merkelová po summite: Dohoda o brexite pripravila pôdu pre riadený rozvod

25.11.2018, 15:58
Autor:
TASRTASR
Podľa Merkelovej dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie síce "vyvažuje záujmy oboch strán", zároveň však varovala, že sa v tejto záležitosti "musí toho ešte veľa urobiť". 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že dohoda o brexite schválená Európskou úniou na nedeľňajšom summite pripravila pôdu pre "riadený rozvod" medzi EÚ a Britániou. Zároveň vyjadrila smútok nad rozhodnutím Británie opustiť toto spoločenstvo po 45 rokoch, informovala agentúra DPA. 

Merkelová to uviedla na tlačovej konferencii po mimoriadnom summite EÚ o brexite v Bruseli, na ktorom lídri 27 členských krajín EÚ schválili dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou.

Podľa Merkelovej umenie diplomacie splnilo svoju úlohu, odkazujúc tým na schválenie dohody o brexite, ktorá podľa nej zachová "veľmi blízky vzťah" medzi zostávajúcimi 27 členskými krajinami EÚ a Britániou. 

Kancelárka tiež pripustila, že po jej schválení "cíti istú úľavu". Odmietla sa však vyjadriť, či Únia obnoví s Britániou rokovania, ak britský parlament dohodu o brexite neschváli.

Podľa Merkelovej dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie síce "vyvažuje záujmy oboch strán", zároveň však varovala, že sa v tejto záležitosti "musí toho ešte veľa urobiť". 

Španielsky premiér Pedro Sánchez po summite povedal, že Španielsko je teraz na rokovaniach ohľadom Gibraltáru "v silnej pozícii". Predstavitelia Španielska predtým totiž naznačili, že sú pripravení blokovať dohodu o odchode Británie z EÚ, pokiaľ im Londýn nebude garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zase vyhlásil, že ak britský parlament dohodu o brexite odmietne prijať, Británia bude musieť predložiť ďalšie návrhy dohody o vystúpení z Únie. 

"Nemôžem špekulovať o hlasovaní v britskom parlamente. Avšak v tomto prípade (neschválenia dohody) je úplne jasné, že bude na Británii, aby predložila (ďalšie) návrhy. Je však našou zodpovednosťou, aby sme na všetky možnosti boli pripravení," dodal podľa agentúry Reuters Macron.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:58