StoryEditor

Ukrajinská armáda je v stave bojovej pohotovosti. Kvôli incidentu v Azovskom mori budú hlasovať o stannom práve

26.11.2018, 08:50
Autor:
TASRTASR
Očakáva sa, že prezident Petro Porošenko vystúpi v ukrajinskom parlamente.

Ukrajinské ozbrojené sily sú v plnej bojovej pohotovosti. S odvolaním sa na generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny o tom v pondelok informovala agentúra Ukrinform. Na zosilnený režim hliadkovania prejdú aj policajné zložky a pohraničná stráž.

Tieto opatrenia boli prijaté v súvislosti rozhodnutím ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany o vyhlásení stanného práva po nedeľnom incidente ukrajinských a ruských lodí v Azovskom mori.

Porošenko by mal vystúpiť v parlamente

Očakáva sa, že prezident Petro Porošenko vystúpi v ukrajinskom parlamente. V noci na pondelok Porošenko uviedol, že stanné právo bude na Ukrajine vyhlásené výlučne s cieľom posilniť obranu štátu.

"Neznamená, že odstupujeme od politicko-diplomatického riešenia oslobodenia ukrajinského územia," uistil Porošenko.

Okrem spomínaných opatrení bola posilnená aj činnosť tajných služieb a rozviedky, aby sa na území Ukrajiny zabránilo ďalším provokáciám ruských tajných služieb a destabilizácii na Ukrajine, píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

Ako došlo k incidentu

K incidentu v Azovskom mori došlo v nedeľu. Velenie ukrajinskej armády informovalo, že išlo o vopred naplánovaný presun lodí z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra.

Deň nato Ukrajina dostala informáciu o zatvorení plavebnej zóny v Kerčskom prielive, ktorú však medzinárodné inštitúcie nepotvrdili. Ruská strana nereagovala ani na žiadosti posádky ukrajinskej veliteľskej lode. Ukrajinské plavidlá preto pokračovali v plavbe aj v nedeľu.

O uzavretí plavebnej zóny boli ukrajinské plavidlá i medzinárodné úrady informované až v nedeľu popoludní. Ukrajina pritom tvrdí, že táto informácia sa nezakladala na pravde, pretože popod most cez Kerčský prieliv v danom čase preplávalo niekoľko ruských lodí.

Napriek tomu ukrajinské velenie v nedeľu popoludní rozhodlo o návrate ukrajinských plavidiel do Odesy.

V čase, keď tieto lode menili kurz, však posádky hliadkujúcich ruských plavidiel spustili paľbu, tvrdí ukrajinská strana.

Konflikt z pohľadu Ruska

Rusko vyhlasuje, že tri ukrajinské lode narušili námornú hranicu Ruska, keď sa pokúšali vplávať do Azovského mora cez Kerčský prieliv. Podľa Ruska ukrajinské lode sa v tejto uzavretej zóne pohybovali niekoľko hodín, pričom vykonávali "nebezpečné manévre" a "nereagovali na výzvy posádok ruských lodí".

Vzhľadom na to ruská strana, ktorá tento incident považuje za porušenie medzinárodného práva, použila strelné zbrane.

Agentúra Ukrinform v pondelok uviedla, že tri ukrajinské lode sú naďalej zadržiavané Ruskom. Dve z nich - člny Berďansk a Nikopol - sú neschopné plavby. Remorkér Jany Kapu bol rovnako donútený zakotviť.

Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne ťažký. Agentúra RIA Novosti hovorí o troch, ktorým bola poskytnutá lekárska pomoc.

Podľa agentúry TASS Rusko začalo nedeľný incident vyšetrovať na základe podozrenia, že došlo k narušeniu jeho štátnych hraníc.

V súvislosti s týmto incidentom ukrajinský prezident zvolal vojnovú radu štátu a Ukrajina požiadala aj o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Tá sa má podľa tweetu americkej veľvyslankyne pri OSN Nikki Haleyovej zísť v New Yorku v pondelok o 17.00 hod. SEČ.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:04