StoryEditor

Zákaz vychádzania, nútená práca či obmedzenie cestovania. Čo spôsobí stanné právo?

26.11.2018, 14:48
Autor:
ČTKČTK
Po schválení stanného práva bude na Ukrajine zakázané vykonávať voľby, štrajky alebo masové akcie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podpísal výnos o stannom práve v reakcii na incident pri Kerčskom prielive medzi ukrajinskými a ruskými plavidlami.

Vyhlásenie stanného práva môže znamenať pre občanov rôzne obmedzenia, uviedol dnes denník Kyiv Post. O prísnosti a rozsahu týchto opatrení rozhodne prezident, ktorého rozhodnutie vyžaduje schválenie parlamentom, upozornil kyjevský denník s odvolaním sa na zákon, prijatý v roku 2015. Pripomenul tiež, že Ukrajina sa týmto opatreniam až doteraz vyhýbala, napriek konfliktu, ktorý prepukol v roku 2014.

Po potvrdení stanného práva parlamentom bude na Ukrajine zakázané vykonávať voľby, štrajky alebo masové akcie, množstvo ďalších obmedzení je však s opciou, teda môžu, ale nemusia byť prijaté, upozornila agentúra Interfax-Ukrajina. 

Obmedzenia podľa Kyiv Post môžu zahŕňať sprísnenie bezpečnostných opatrení a zavedenie osobitného režimu na kľúčových miestach ekonomiky a infraštruktúry. Ich zoznam by mala schváliť vláda.

Občania môžu byť nútení vykonávať potrebnú prácu. Každý práceschopný občan môže byť napríklad nútený pracovať v obrannom zariadení namiesto svojho bežného zamestnania.

Prevzatie kontroly nad majetkom

V prípade nutnosti môže štát prevziať kontrolu nad majetkom súkromných, obecných alebo štátnych spoločností.

Štát by mohol pre vojnové potreby regulovať telekomunikačné, rádiové a tlačiarenské podniky a infraštruktúru, ako aj médiá a kultúrne organizácie. Obmedzenia môžu postihnúť rádioamatérov a informovanie cez počítačové siete. Štát by tiež mohol použiť túto infraštruktúru na šírenie informácií určených ozbrojeným silám či obyvateľstvu.

Mohol by platiť zákaz pokojných demonštrácií, pochodov, zhromaždenie a ďalších masových akcií. Aj bez ústavného a právneho rámca by štát mohol zakázať politickú činnosť, ktorú by považoval za škodlivú pre bezpečnosť štátu. To by mohlo zahrnúť čokoľvek od aktivít zameraných proti ukrajinskej štátnosti až po podnecovania národnostných vášní.

Evakuácia obyvateľov a materiálu či kultúrnych cenností v prípade ohrozenia ich bezpečnosti. Vláda by mala zohrávať kľúčovú úlohu v stanovení, čo má byť do tohto opatrenia zahrnuté.

Obmedzenie cestovania

Manažéri v podnikoch a organizáciách môžu byť zosadení za zlé pracovné výkony a nahradení inými. Vláda by mohla schváliť dodatočné opatrenia na ochranu štátneho tajomstva.

Občania cudzieho štátu, ohrozujúceho Ukrajinu agresiou či útokom, by mohli byť podrobení nútenému premiestneniu a internovaní.

Môžu platiť osobitné pravidlá pre výrobu a predaj silných liečiv, obsahujúce omamné a psychotropné látky. Vláda by mohla vypracovať zoznam. Štát môže obmedziť cestovanie svojich občanov i cudzincov.

Môže platiť zavedenie policajnej hodiny (zákaz vychádzania), rovnako ako zákaz predaja alkoholu. Občanom môže byť nariadené pri sebe ubytovať vojenský personál alebo civilistov, ktorí utiekli zo svojich domovov, uviedol kyjevský denník.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 03 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:28