StoryEditor

Kohl vypovedal v korupčnej afére pred súdom

04.08.2005, 00:00
Verdikt v korupčnej afére bývalého štátneho tajomníka na nemeckom ministerstve obrany Ludwiga-Holgera Pfahlsa síce padne až na budúci týždeň, no proces pre médiá vyvrcholil už včera. Na súde v Augsburgu totiž vypovedal bývalý spolkový kancelár Helmut Kohl.

Verdikt v korupčnej afére bývalého štátneho tajomníka na nemeckom ministerstve obrany Ludwiga-Holgera Pfahlsa síce padne až na budúci týždeň, no proces pre médiá vyvrcholil už včera. Na súde v Augsburgu totiž vypovedal bývalý spolkový kancelár Helmut Kohl. Jeho kariéra kulminovala sponzorskou aférou, ktorá v deväťdesiatych rokoch paralyzovala kresťanské únie CDU/CSU. Práve jeho výpoveď bola kľúčovou v prípade Pfahlsa, keďže rozhodla o tom, či bude v hre rozsudok za podplácanie alebo menšie delikty. Tie so sebou, samozrejme, prinášajú aj nižšiu trestnú sadzbu.

Kohl mu pomohol
Súd sa snaží zistiť, za čo Pfahls v roku 1991 od zbrojného lobistu Karlheinza Schreibera dostal takmer štyri milióny mariek (asi 1,9 milióna eur). Obvinený expolitik tvrdí, že to bolo iba za všeobecnú lobistickú činnosť a nebola za ňu žiadna konkrétne dohodnutá protislužba. Obžaloba však predpokladala, že spomínaný obnos mal byť za jeho intervenciu pri dodávke 36 tankov pre Saudskú Arábiu. Tento argument postupne pred súdom nahlodávali mnohí poprední politici vtedajšej vlády a včera tak urobil aj Kohl. Pfahlsa teraz budú môcť odsúdiť iba za daňové úniky a čiastočnú korupciu: keď Pfahls síce nepožadoval konkrétnu sumu, ale iba určitú výhodu alebo prísľub.
Kohl uviedol, že Pfahls v rozhodnutí kabinetu nezohrával žiadnu rolu. Export totiž prisľúbil šéfovi americkej diplomacie Jamesovi Bakerovi v súkromnom rozhovore už v septembri v roku 1990. Nemecká vláda chcela za každú cenu zabrániť nasadeniu nemeckých vojakov v oblasti. "Nechápem, prečo Pfahls dostal tie peniaze. Saudskoarabi vedeli, že tanky dostanú a svoj sľub dodržím," povedal Kohl. "Keď Kohl povie, že išlo o jeho rozhodnutie, na obvinenie z podplácania môžeme zabudnúť," avizoval pre Augsburger Allgemeine ešte pred výpoveďou exkancelára žalobca Reinhard Nemetz.

Weigel, Kinkel, Genscher
Po tom, čo nedávno vystúpil ministri financií Theo Weigel a spravodlivosti Klaus Kinkel, vypovedal v utorok aj dlhoročný minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher. Ten napriek chatrnému zdraviu pôsobil relatívne sviežim dojmom. Aj Genscher Pfahlsovej obhajobe pomohol. Tá teraz chce pre svojho klienta vybojovať čo najnižší trest -- najlepšie dva roky a tri mesiace, potom by mohol byť extajomník na slobode už v septembri. Genscher živo vykreslil medzinárodnú politickú situáciu v čase vojny v Perzskom zálive a uzavrel, že iná možnosť než predať Saudskoarabom tanky ani nebola. Dodal, že Pfahls naňho v tomto smere nemal žiaden vplyv.
Práve vyšetrovanie tejto kauzy stálo pred pár rokmi na začiatku aféry tzv. čiernych kont, ktorá poškodila nemecké pravicové strany. Priamy vplyv veľkorysých sponzorských príspevkov na politické rozhodnutia vlády kancelára Helmuta Kohla sa však vyšetrovaciemu výboru Bundestagu dokázať nepodarilo.
Saudská Arábia mala v čase vojny veľký záujem o dodávku 36 nemeckých tankov. Zákazku mala dostať spoločnosť Thyssen. Tá ich však nebola schopná vyrobiť v požadovanom čase, preto ich dodali z inventára Bundeswehru a firma ich armáde nahradila neskôr. Za svoj podiel mal Pfahls od Schreibera prostredníctvom švajčiarskeho konta zinkasovať takmer dva milióny eur.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:37