StoryEditor

Streľba na škole zabila desiatky študentov

17.04.2007, 00:00

Pokojné univerzitné mestečko Blacksburg v americkom štáte Virgínia včera zasiahla tragédia. Pravdepodobne až 32 mŕtvych, zväčša študentov, si vyžiadala streľba na miestnom polytechnickom inštitúte. Útočník zranil ešte dve desiatky osôb, než za dosiaľ neobjasnených okolností prišiel o život.
Masakra sa odohrala na dvoch oddelených častiach kampusu počas včerajšieho rána. "Toto je tragédia obrovských rozmerov," povedal rektor technickej univerzity Charles Steger. "Univerzita je šokovaná a zdesená." Podľa policajných zdrojov niektoré obete zabil strelec priamo v triede. Ďalším 17 študentom ošetrili strelné zranenia v miestnej nemocnici. Niektorých z nich priviezli v kritickom stave. Prvá výstrely zazneli už krátko po siedmej hodine na internáte. O dve hodiny neskôr prišla ďalšia dávka, ktorá si vyžiadala niekoľkonásobne viac obetí. Polícia uzavrela areál a študentom zakázala vstupovať a vychádzať z budovy.
"Povedali nám. aby sme odtiaľ zmizli, takže sme čo najrýchlejšie bežali cez ihrisko preč," opísal situáciu jeden zo študentov Matt Waldron. "Mal som dosť veľký strach. Niektorí študenti dokonca skákali von z okine budovy," dodal.
Ide už o druhý prípad, keď bol areál tejto univerzity uzatvorený kvôli streľbe. Minulý rok tam polícia naháňala väzňa, ktorý zastrelil dvoch ľudí. Na inštitúte študuje 26-tisíc študentov.
Včerajší incident je zrejme najväčšou podobnou masakrou v školách na svete. V marci 1996 v škótskom Dunblane zastrelil 43-ročný Thomas Hamilton v škôlke 16 detí vo veku päť a šesť rokov, ich učiteľku a následne spáchal samovraždu. Rovnaký počet obetí si v apríli 2002 vyžiadala streľba na gymnáziu v nemeckom Erfurte, kde vyčíňal 19-ročný bývalý žiak školy Robert Steinhäuser.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 14:39