Pussy RiotReuters
StoryEditor

Punkerky Pussy Riot porazili Moskvu. Za "Bohorodička, vyžeň Putina" pykať nebudú

04.12.2018, 16:48
Autor:
ČTKČTK
Súdu vadia podmienky, v ktorých boli ženy prevážané na súd, a tiež ponižujúce zaobchádzanie, ktorému boli vystavené v súdnej sieni.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol odvolanie ruskej vlády proti rozsudku v prípade členiek punkovej skupiny Pussy Riot, odsúdených svojho času v Rusku za výtržnosť v hlavnom pravoslávnom chráme krajiny.

Rusko bude musieť v priebehu troch mesiacov vyplatiť odškodnenie: Márii Aljochinovej a Nadežde Tolokonnikovovej po 16 tisíc eurách a Jekaterine Samucevičovej 5000 eur, uviedla dnes agentúra Interfax.

Okrem toho bude Rusko musieť zaplatiť Pussy Riot ešte 11.760 eur ako úhradu súdnych nákladov.

Uvedenými čiastkami štrasburský súd ohodnotil porušenie práv členiek Pussy Riot. ESĽP tento rok v júli rozhodol, že Rusko v kauze porušilo článok 3 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý hovorí o zákaze neľudského a ponižujúceho zaobchádzania.

Súdené boli za výtržnosti

Súdu vadia podmienky, v ktorých boli ženy prevážané na súd, a tiež ponižujúce zaobchádzanie, ktorému boli vystavené v súdnej sieni. Rusko podľa súdu tiež porušilo článok 5 (právo na slobodu a osobnú bezpečnosť), článok 6 (právo na spravodlivé konanie) a článok 10 (sloboda prejavu). Dievčatá boli súdené za výtržnosti a náboženskú neznášanlivosť.

"(Ruský) rozsudok nad členkami Pussy Riot bude musieť zrušiť najvyšší súd a bude musieť byť vyplatená kompenzácia vo výške 48.760 eur," povedal agentúre TASS právnik Pavel Čikov o dôsledkoch rozhodnutia európskeho súdu.

Punková modlitba

Päť členiek Pussy Riot vo februári 2012 zorganizovalo v moskovskom chráme Krista Spasiteľa punkovú modlitbu "Bohorodička, vyžeň Putina", aby tak protestovali proti podpore cirkvi Vladimirovi Putinovi pred prezidentskými voľbami v marci 2012.

Polícia neskôr dopadla tri účastníčky, ktoré v auguste toho istého roku moskovský súd poslal na dva roky za mreže. V októbri odvolací súd zmenil Samucevičovej trest na podmienku.

Aljochinová a Tolokonnikovová vyšli na slobodu v marci 2014 na amnestiu v čase, keď im do odpykaní celého trestu ostávalo štvrť roka.

Kritika od Zemana

Pussy Riot sa dostali aj do povedomia v Česku, a to aj zásluhou prezidenta Miloša Zemana, ktorý skupinu niekoľkokrát kritizoval. Okrem iného v rozhlasovom programe Hovory z Lán uviedol, že ide o "deviantné dámy, ktoré robia rámus v pravoslávnom chráme a ktoré sa potom označujú za politické väzenkyne".

Na adresu členiek "pornografické skupiny" pritom použil vulgárne výrazy a zdôraznil, že podľa neho spáchali trestný čin. Členky skupiny na oplátku skritizoval Zemana, ktorý sa podľa nich chová ako "typický patriarchálny hlupák" a ktorý úplne nechápe, čo sa v Rusku skutočne deje.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-03 09:30:28 - Feat.: - Title: Európsky súd pre ľudské práva v minulom roku pridelil na konanie 457 sťažností voči Slovensku 03 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný 04 - Modified: 2023-11-07 12:12:05 - Feat.: - Title: Ruský súd zaradil členku Pussy Riot na medzinárodný zoznam hľadaných osôb 05 - Modified: 2023-09-28 11:15:52 - Feat.: - Title: Prelomový súdny spor je na spadnutie. Šesť mladých klimatických aktivistov žaluje Európsku úniu vrátane Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 01:41